Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn gezwollen bloedvaten aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. De zwelling is vergelijkbaar met de verwijding van een bloedvat bij spataderen. Soms zijn de bloedvaten dusdanig gezwollen dat ze naar buiten puilen, dit noemt met ‘uitwendige aambeien’. Aambeien zijn vervelend maar relatief onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf weer. Als de aambeien erg hinderlijk en pijnlijk zijn, kan in overleg met uw arts worden gekozen voor de behandeling ervan. In sommige gevallen veroorzaken aambeien bloedingen uit de anus. Het advies is om bij bloedingen uit de anus altijd uw arts te raadplegen, om uit te sluiten dat de bloedingen niet door iets anders worden veroorzaakt.
Aambeien: oorzaak
De oorzaak van aambeien is een hoge druk rond de anus. Een dergelijke hoge druk kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt bij hard persen tijdens de ontlasting of gedurende een bevalling. Langdurig hoesten kan ook druk rond de anus geven en op die manier aambeien veroorzaken. Als aambeien in de familie veel voorkomt, is de kans op het krijgen van aambeien groter.
Aambeien: symptomen
In veel gevallen veroorzaken aambeien geen enkel symptoom. Wanneer aambeien wel symptomen veroorzaken, zijn dit in de meeste gevallen pijn of bloedverlies. Andere symptomen van aambeien zijn bijvoorbeeld jeuk, onverwacht verlies van ontlasting, een branderig gevoel, of een drukkend gevoel doordat een aambei naar buiten zakt.
Aambeien: behandeling
Vezelrijke voeding en voldoende vochtinname kunnen al veel aambeien symptomen voorkomen. Soms zal een arts echter de aambeien behandelen met geneesmiddelen, met behulp van een kleine ingreep of in sommige gevallen door middel van een chirurgische ingreep.
Geneesmiddelen bij aambeien
Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor laxeermiddelen om constipatie te voorkomen. Een andere mogelijkheid is de behandeling van aambeien met ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals zalfjes om infecties te voorkomen. Ook een optie is om zalfjes te gebruiken die de pijn bij aambeien verminderen. Tot slot kan worden gekozen voor geneesmiddelen die de bloedsomloop en de spanningsgraad van de aders moeten verbeteren.
Kleine ingrepen bij aambeien
Voor wat betreft kleine ingrepen zijn er een aantal opties:
Aambeien chirurgisch verwijderen
Als het gebruik van een geneesmiddel of de uitvoer van een kleine ingreep geen uitkomst bieden, kan worden gekozen voor een chirurgische ingreep die ‘hemorroïdectomie’ wordt genoemd. Deze ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Een chirurg zal vervolgens de aambeien verwijderen. De herstelperiode na deze ingreep kan gepaard gaan met pijn en vereist nauwkeurige nazorg zoals grondige reiniging na elke stoelgang en het gebruik van laxeermiddelen. Het duurt ongeveer 3 tot 6 weken voordat de patiënt volledig is herstelt van een chirurgische verwijdering van aambeien.