Wat is aderverkalking?

De medische term voor aderverkalking is ‘atherosclerose’. Bij atherosclerose wordt er vet afgezet op de binnenwand van de bloedvaten. Een ophoping van vet aan de binnenwand van zo’n bloedvat kan uiteindelijk een vernauwing veroorzaken. Een ernstige vernauwing kan zelfs leiden tot een belemmering van de bloedstroom.

Bij atherosclerose worden enkel de slagaders aangetast, waaronder de kransslagaders rondom het hart. De binnenwand van de slagader wordt dikker en onregelmatig. Bovendien vinden op sommige plaatsen van de vaatwand ophopingen plaats van vetten, cholesterol en andere stoffen. Op deze manier wordt geleidelijk een zogenaamde ‘atherosclerotische plaque’ opgebouwd die de bloedstroom belemmert. De (gedeeltelijke) blokkade van de bloedstroom kan uiteindelijk een hartaanval, een beroerte of een andere ernstige doorbloedingsstoornis veroorzaken.

Atherosclerose

De samenstelling van een atherosclerotische plaque bestaat uit een harde buitenlaag die kalk kan bevatten, op sommige plekken ook vetachtig materiaal en een kern van cholesterol. De harde buitenlaag van deze plaque kan openscheuren waardoor de kern open komt te liggen. Zodra dit gebeurt, kan zich op die plaats een bloedstolsel ontwikkelen. Het bloedstolsel kan de bloedstroom in de slagader dusdanig verhinderen dat er merkbare gevolgen ontstaan. Enkele voorbeelden van zulke gevolgen zijn een hartinfarct, een beroerte of hartkramp.

Atherosclerose - plaque

Oorzaak aderverkalking / atherosclerose

Sommige mensen zijn relatief meer gevoelig voor aderverkalking vanwege erfelijke aanleg hiervoor. Ook leeftijd speelt een rol, naarmate men ouder wordt ontwikkelt zich bij iedereen wel enige mate van aderverkalking. Er zijn echter enkele beïnvloedbare factoren die het risico op aderverkalking aanzienlijk kunnen verhogen, zoals:


Symptomen atherosclerose / aderverkalking

De vernauwing van de slagader veroorzaakt een vermindering van de zuurstoftoevoer omdat de bloedstroom minder makkelijk door het bloedvat kan stromen. Hierdoor kunnen symptomen van aderverkalking al merkbaar zijn voordat de slagader volledig is afgesloten. De exacte symptomen hangen sterk samen met de plaats van de verkalkte slagader. Men name het hart, de hersenen en de benen zijn gevoelig voor de gevolgen van atherosclerose.

 • Symptomen atherosclerose: het hart
  Door vernauwing van een kransslagader van het hart, kunt u bijvoorbeeld last krijgen van angina pectoris. Ook symptomen zoals kortademigheid, hartkloppingen, duizeligheid of misselijkheid kunnen zich voordoen. Als een atherosclerotische plaque het bloedvat volledig afsluit, krijgt het weefsel achter dat bloedvat helemaal geen zuurstof meer. Dit weefsel zal hierdoor afsterven, men spreekt dan van een ‘infarct’. Volledige afsluiting van een kransslagader kan op deze manier een hartinfarct veroorzaken.
 • Symptomen atherosclerose: de hersenen
  Mogelijke symptomen zijn moeite met spreken, verwardheid, verlies van gezichtsvermogen, coördinatieproblemen en/of duizeligheid. Bij volledige afsluiting van een hersenslagader kan een herseninfarct ontstaan. Een herseninfarct word ook wel een ‘beroerte’ of een cerebrovasculair accident (CVA) genoemd.
 • Symptomen atherosclerose: de benen
  Atherosclerose kan pijn in de benen veroorzaken, u heeft in dat geval last van ‘claudicatio intermittens’ (etalagebenen).


Behandeling aderverkalking / atherosclerose

In de eerste plaats is het belangrijk om het proces van aderverkalking / atherosclerose te voorkomen of af te remmen. Het voorkomen of afremmen van aderverkalking / atherosclerose zal in veel gevallen bestaan uit het optimaliseren van de leefstijl om de genoemde beïnvloedbare risicofactoren zo goed mogelijk te vermijden. Als leefstijl aanpassingen onvoldoende resultaat opleveren, kunnen medicijnen worden voorgeschreven om enkele beïnvloedbare risicofactoren te verbeteren. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn cholesterolverlagers of bloeddrukverlagers.

Als atherosclerose toch is ontwikkeld tot een stadium waarbij sprake is van een ernstige vernauwing van het bloedvat, kan het nodig zijn om de vernauwing te behandelen. Dit zijn de mogelijke behandelmethoden:

 • Dotteren: een ingreep die ook wel ‘ballondilitatie’ of ‘percutane transluminale angioplastiek (PTA)’ wordt genoemd. Bij een dotter procedure wordt soms een stent geplaatst, een stent is een soort metalen netje dat moet voorkomen dat de vernauwing terugkeert. Lees hier meer: dotteren
 • Endarterectomie: een operatie waarbij de slagader wordt geopend en de atherosclerotische plaque wordt verwijderd.
 • Bypassoperatie: een operatie waarbij een omleiding van het bloedvat wordt gemaakt, zodat het bloed ondanks de blokkade van de atherosclerose toch kan doorstromen via de omleiding. Lees hier meer: bypass-operatie
Share Button