Wat is amenorroe?
Amenorroe is een aandoening waarbij de menstruatie van een vrouw uitblijft gedurende een periode van ten minste 6 maanden en dit tijdens de vruchtbare periode. Men onderscheid twee typen amenorroe, namelijk ‘primaire amenorroe’ en ‘secundaire amenorroe’. Men spreekt van primaire amenorroe als bij een vrouw boven de 16 jaar de eerste menstruatie nog niet heeft opgetreden. Secundaire amenorroe treedt op bij vrouwen die al wel eerder menstrueerden, maar bij wie de menstruatie op een bepaald moment toch gedurende minimaal 6 maanden uitblijft.
Amenorroe: oorzaak
Primaire amenorroe kan het gevolg zijn van iedere factor die ook secundaire amenorroe kan veroorzaken (zie onderstaand). Echter kan primaire amenorroe daarnaast ook worden veroorzaakt door bepaalde chromosoomafwijkingen of een aangeboren afwijking van de vagina, baarmoeder, baarmoederhals of de eierstokken. Die oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan zowel primaire als secundaire amenorroe zijn:
Als geen organische oorzaak (zoals bovengenoemde) van toepassing is, spreekt men van ‘functionele amenorroe’. Dit heeft te maken met fysische oorzaken zoals gewichtsschommelingen, zware psychische of fysieke inspanning, de periode net na de eerste menstruatie of de jaren voor de menopauze. Functionele amenorroe gaat meestal vanzelf weg.
Amenorroe: symptomen
Het voornaamste symptoom is uiteraard het wegblijven van de menstruatie gedurende minimaal 6 maanden in de vruchtbare periode. Ten behoeve van de diagnose wordt bij primaire amenorroe onder andere gekeken naar de ontwikkeling van de geslachtsorganen om aangeboren afwijkingen op te sporen. Er zijn echter ook oorzaken van secundaire amenorroe die van toepassing kunnen zijn op primaire amenorroe, die daarom ook in het geval van primaire amenorroe zullen worden uitgevraagd. Bij secundaire amenorroe zal er een vragenlijst opgesteld worden over het menstruatiepatroon, zwangerschap en anticonceptie, stress, gewichtsveranderingen en fysieke activiteit. Als bij deze thema’s onregelmatigheden worden opgemerkt, kan de behandelende arts verder zoeken naar de oorzaken die aan de basis liggen. Andere klachten van secundaire amenorroe gelinkt aan hormonale aandoeningen zijn acne, hoofdpijn, opvliegers, vaginale droogheid, chronische ziekten zoals diabetes en het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antidepressiva.
Amenorroe: behandeling
Bij primaire amenorroe wacht de arts meestal af tot de patiënt de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Als er echter andere symptomen aanwezig zijn zoals onderontwikkeling van de geslachtsdelen, het syndroom van Asherman of vroegtijdige menopauze dan is een behandeling wel noodzakelijk. In dit geval is de behandeling dan dezelfde als bij secundaire amenorroe.
Bij secundaire amenorroe zijn er verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de oorzaak.
– Bij zwangerschap wordt er nagegaan of deze wenselijk is. Is dit het geval, dan is er verder geen probleem.
– Als het gaat om een functiestoornis in de eierstokken, zal de arts nagaan of dit nog andere problemen veroorzaakt. Is dit niet zo, dan is geen behandeling nodig. Het kan wel zijn dat de vruchtbaarheid van de vrouw hierdoor vermindert.
– Om van een vroegtijdige menopauze te kunnen spreken moet de menstruatie minstens een jaar uitblijven. Is dit het geval, dan moet de patiënt opletten voor een verhoogd risico op osteoporose.
– Als bepaalde medicatie de oorzaak is, wordt er gekeken naar de voor- en nadelen als de medicatie niet meer genomen zou worden.
Er is geen behandeling voorzien met medicijnen. In principe is amenorroe relatief onschuldig. Ervaart u toch sterke ongemakken of heeft u nog andere klachten, laat dit dan zeker weten aan uw arts voor verder onderzoek. Ook voor de diagnose en behandeling van amenorroe is het advies om uw arts te raadplegen.