Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een aandoening waarbij sprake is van een verwijding van het bloedvat: een slagader, een ader of een aneurysma in het hart. De plaats waar een aneurysma het meest voorkomt is in het gedeelte van de aorta dat door de buik loopt.

Oorzaak aneurysma

De oorzaak van een aneurysma kan samenhangen met een aantal factoren, zoals:

 • Erfelijke stoornissen in de opbouw en stevigheid van de vaatwand
 • Een disbalans tussen eiwitten die de vaatwand opbouwen en eiwitten die de vaatwand afbreken.
 • Atherosclerose waarbij de wand van het bloedvat dermate wordt beschadigd dat een ziekelijke verwijding ontstaat.
 • Roken zorgt ook voor beschadiging van de vaatwand, waardoor rokers een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een aneurysma.
 • Een aneurysma komt relatief vaker voor bij mannen en bij mensen met een langdurig te hoge bloeddruk
 • Soms kan de vaatwand verzwakken vanwege een infectie of vanwege een ontstekingsziekte (bijvoorbeeld reuma of psoriasis)

 • Symptomen aneurysma

  Veelal zijn er geen symptomen merkbaar en is het vinden van een aneurysma een toevalsbevinding. Naarmate de aneurysma groeit, wordt de vaatwand zwakker en neemt de kans op scheuren toe. Als een aneurysma openbarst, kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan waarbij veel bloed verloren kan gaan en de bloedtoevoer naar achterliggende organen tekort zal schieten. Een scheur in het aneurysma kan dodelijk aflopen.

  Behandeling aneurysma

  Naarmate een aneurysma groter wordt, neemt het risico op openbarsten toe. Door tijdig te opereren kan dit worden voorkomen. Er wordt bij een aneurysma in de buikaorta een chirurgische correctie uitgevoerd waarbij een deel van de aorta wordt vervangen door een ‘vaatprothese’ of een ‘broekprothese’. Dit is een kunststof buis die het zieke gedeelte van het bloedvat vervangt. De prothese wordt aan de hand van een buikoperatie of via de lies ingebracht.


  Share Button