Angina pectoris is de medische term die gebruikt wordt voor hartkramp of pijn op de borst. In feite is angina pectoris geen aandoening maar een symptoom dat wijst op een mogelijk probleem. Bij angina pectoris of hartkramp krijgt de hartspier onvoldoende zuurstofrijk bloed, en dus onvoldoende zuurstof, voor het werk dat moet worden gedaan. In de meeste gevallen is een vernauwing van de kransslagaders de oorzaak van dit zuurstoftekort. Zo’n vernauwing van de slagader wordt ook wel ‘aderverkalking‘ of ‘atherosclerose‘ genoemd.

Oorzaak angina pectoris (pijn op de borst)

Zoals in de inleiding al werd genoemd, is aderverkalking de meest voorkomende oorzaak van angina pectoris. Als gevolg van aderverkalking kan coronairlijden ontstaan, waarbij de kransslagaders te weinig zuurstof aan het hart leveren. Andere oorzaken kunnen zijn: een te hoge bloeddruk, aortaklepstenose, vernauwing aorta, snelle hartkloppingen, ernstige bloedarmoede, of een combinatie van deze factoren.

Pijn op de borst kan ook iets anders zijn dan angina pectoris als gevolg van een hartziekte. Bijvoorbeeld maagklachten, galblaasproblemen, stress, longaandoeningen of gewrichts-/spierpijn kunnen pijn op de borst veroorzaken terwijl geen sprake is van hartkramp. Het beste kunt u uw arts raadplegen als u twijfelt over de exacte oorzaak van de pijn op de borst.

Symptomen angina pectoris (pijn op de borst)

In rust gaat het bij een stabiele angina pectoris in principe gewoon goed. Echter zodra u zich inspant en het hart harder gaat kloppen, wordt er een punt bereikt waarbij de zuurstoftoevoer tekort komt en u pijn in de borst krijgt. De pijn op de borst of het drukkend gevoel op de borst ervaart u om deze reden vooral wanneer u zich druk maakt of inspant.

De plaats van de pijn in de borst kan meestal niet exact worden aangewezen. Deze pijn is vaak verspreid en kan zelfs over de hele borstkas worden gevoeld. Pijn van angina pectoris kan uitstralen naar de hals, de keel, de kaak, de armen en soms ook naar de maag of de rug. Vrijwel altijd wordt deze pijn gevoeld in combinatie met pijn op de borst.

Behandeling angina pectoris (pijn op de borst)

Angina pectoris kan worden behandeld met geneesmiddelen, PTCA (dotteren of een ballondilitatie) en een bypassoperatie of omleidingsoperatie. Zeer belangrijk is echter dat u eerst zelf enkele maatregelen neemt:

 • Zorg voor een gezond gewicht
 • Voldoende beweging
 • Stop met roken
 • Als u alcohol drinkt, dan met mate
 • Probeer stress te vermijden
 • Raadpleeg uw arts voor advies over de behandeling van angina pectoris. Hij/zij kan u het beste informeren over de mogelijkheden en de noodzakelijkheden.

  Meer weten over angina pectoris?

  Als u meer wilt weten over angina pectoris, kunt u verder lezen op één van deze pagina’s:

 • Instabiele angina pectoris
 • Prinzmetal angina pectoris
 • Postprandiale angina pectoris

 • Share Button