Prinzmetal angina pectoris

Prinzmetal angina pectoris, ook wel ‘variant angina’ genoemd, is een vorm van angina pectoris die relatief zeldzaam is. In de meeste gevallen komt deze vorm van angina pectoris bij vrouwen voor. De klachten van prinzmetal angina pectoris worden veroorzaakt door coronaire vaatspasmen die resulteren in een tekort aan zuurstoftoevoer richting de achterliggende hartspier. Dit zuurstoftekort uit zich in pijnklachten in de borst.

Verschil angina pectoris en prinzmetal

Een verschil met ‘normale’ angina pectoris is dat de klachten van prinzmetal angina pectoris meestal ontstaan in rusttoestand in plaats van tijdens inspanning of emotionele stress. Bovendien kan de pijn zowel ‘s nachts als overdag optreden. Daarnaast zijn de pijnklachten over het algemeen heftiger en langduriger dan bij ‘normale’ angina pectoris. Een ander verschil is dat bij ‘normale’ angina pectoris vaak sprake is van vernauwde kransslagaders terwijl dit bij prinzmetal angina pectoris veelal niet het geval is. Ook zijn er bij prinzmetal angina pectoris in het algemeen geen stolsel in de kransslagaders. In veel gevallen is bij iemand met prinzmetal angina pectoris sprake van hartritmestoornissen.

Behandeling prinzmetal angina pectoris

Qua behandeling zijn er wel veel gelijkenissen met ‘normale’ angina pectoris. Een gezonde leefstijl is uiteraard een belangrijk onderdeel van de behandeling. Angina pectoris aanvallen kunnen ook bij prinzmetal angina pectoris geremd proberen te worden met bepaalde geneesmiddelen. Het wordt aanbevolen om een arts te raadplegen voor specifiek behandeladvies.

Meer weten over angina pectoris?

Als u meer wilt weten over angina pectoris kunt u één van onderstaande pagina’s raadplegen:

  • Instabiele angina pectoris
  • Angina pectoris: behandeling, symptomen en oorzaak
  • Postprandiale angina pectoris
  • Share Button

    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.