De aortaklep is één van de vier hartkleppen. De aortaklep reguleert de bloedstroom tussen de linker hartkamer en de grote lichaamsslagader, de aorta. De klep gaat open zodra de hartkamer samentrekt zodat het bloed via de aorta het lichaam in kan stromen. Zodra de hartkamer zich ontspant, sluit de klep zich weer zodat er geen bloed terug de hartkamer in kan stromen.
Wat is aortaklepstenose?
Bij een aortaklepstenose is sprake van een vernauwde aortaklep. Hierdoor moet de linkerkamer harder samentrekken om voldoende bloed door de klep geperst te krijgen. De werkbelasting van het hart neemt hierdoor toe waardoor een verdikte hartspier (hypertrofie) en/of hartfalen kan ontstaan.
Oorzaak aortastenose
Aortastenose kan zijn ontstaan door een aangeboren afwijking van de hartklep. Sommige kinderen worden geboren met een aortaklep die vergroeid is, een aortaklep met extra weefsel boven of onder de klep, of een aortaklep waarbij er maar twee in plaats van drie ‘hartklep slippen’ zijn ontwikkelt. Naast een aangeboren afwijking, kan bijvoorbeeld acuut reuma, ouderdom, endocarditis of kalkafzetting de oorzaak van aorta stenose zijn.
Symptomen aortaklepstenose
Ook al is de opening heel nauw, dan nog hoeft een aortaklepstenose niet per definitie symptomen te veroorzaken. Zodra de werkbelasting voor het hart te hoog wordt, kunnen verschijnselen van hartfalen ontstaan. Voorbeelden van dergelijke symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid of dikke enkels. Andere symptomen van aortaklepstenose zijn angina pectoris, hartritmestoornissen en soms flauwvallen.
Behandeling aortastenose
Een lichte of matige vorm van aortastenose kan soms lange tijd symptoomvrij blijven. Afhankelijk van de ernst van de aortaklepstenose, wordt de behandeling bepaald. Bijvoorbeeld een ballondilatatie behoort tot de behandelopties. Een operatie is nodig uiterlijk zodra zich verschijnselen van hartfalen voordoen. Er kan dan bijvoorbeeld worden gekozen voor het vervangen van de aortaklep door een kunstklep of donorklep.
Iemand met een aortaklepstenose heeft een verhoogde kans op endocarditis. Ditzelfde geldt bij een vervanging van de aortaklep door een kunstklep of donorklep. Voorzorgsmaatregelen zijn verstandig om het risico op endocarditis te minimaliseren.