Wat is arteriitis temporalis?

Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis is een aandoening waarbij het bloedvat dat over uw slaap loopt, ontstoken is. De medische term arteriitis temporalis betekent letterlijk ontsteking van de slagader genaamd arteria temporalis. De arteria temporalis is een vertakking van de halsslagader die langs uw oor, over uw slaap naar de bovenkant van het hoofd loopt. De ziekte leidt tot hevige hoofdpijn en kan, wanneer onbehandeld, blindheid tot gevolg hebben. Arteriitis temporalis is een vorm van reuscelarteriitis, een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij ontstekingsprocessen ontstaan in grote en middelgrote slagaders in het lichaam. Arteriitis temporalis is de meest voorkomende vorm van deze aandoening. De ziekte treft met name mensen boven de 50 jaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Soms gaat arteriitis temporalis samen met polymyalgia rheumatica (PMR), een vorm van reuma.

Arteriitis temporalis: oorzaak

Ondanks het feit dat er veel onderzoek wordt gedaan naar arteriitis temporalis, is de exacte oorzaak van de ziekte tot op heden onbekend. De ziekte vertoont overeenkomsten met polymyalgia rheumatica, ook wel spierreuma genoemd. Bij beiden ziekten lijkt een auto-immuunreactie tegen bloedvaten de oorzaak van de symptomen te zijn. Waarom het lichaam een ontstekingsreactie tegen de eigen bloedvaten begint, is nog niet bekend. Aanwezigheid van eerdere infecties, maar ook erfelijke factoren lijken hierbij een rol te kunnen spelen.

Arteriitis temporalis: symptomen

Het meest voorkomende symptoom bij arteriitis temporalis is een heftige hoofdpijn ter hoogte van de slapen. Het ontstoken bloedvat kan opzwellen, knobbelig aanvoelen, rood worden en gevoelig worden. Dit kan een stekend of brandend gevoel tot gevolg hebben. Ook kunt u pijnklachten ervaren tijdens het kauwen van voedsel. Naast pijnklachten kunt u ook last hebben van stijfheid. Met name de spieren in de nek en het achterhoofd kunnen stijf aanvoelen. Daarnaast kunt u last hebben van verminderde eetlust, koorts, nachtelijk zweten en vermoeidheid. In ernstige gevallen kan door de ontsteking van het bloedvat uw oog worden aangedaan. U kunt dan last krijgen van dubbel zien, wazig zien of een verminderd zicht. Deze klachten kunnen van tijdelijke of blijvende aard zijn.

Arteriitis temporalis: behandeling

In de eerste plaats zal uw internist of reumatoloog bepalen of bij u inderdaad sprake is van arteriitis temporalis. Dit wordt getest door middel van een bloedonderzoek en met behulp van een klein stukje uit de slagader dat door de specialist bij uw slaap wordt weggehaald. Indien inderdaad sprake is van arteriitis temporalis, wordt deze aandoening veelal behandeld met corticosteroïden, een ontstekingsremmend middel dat is afgeleid van het lichaamseigen bijnierhormoon. Deze medicijnen kunnen voor een snelle vermindering van de klachten zorgen. Corticosteroïden gaan helaas gepaard met de kans op een aantal vervelende bijwerkingen zoals gewichtstoename, maagklachten, een verhoogde bloeddruk en botontkalking. Daarom wordt behandeling met corticosteroïden vaak gecombineerd met middelen die deze bijwerkingen tegengaan, zoals een maagbeschermer, calcium en/of vitamine D. De dosis corticosteroïden wordt tijdens de behandelperiode langzaam afgebouwd omdat bij abrupt stoppen de ziekte in veel gevallen terug komt. De behandeling van arteriitis temporalis met corticosteroïden kan om deze reden één tot twee jaar duren. Uiteraard is het belangrijk dat u uw arts raadpleegt om te bespreken wat voor uw situatie de beste behandeloptie is.

Share Button