Wat is blindedarmontsteking / appendicitis?

De term ‘blindedarmontsteking’ zet veel mensen op het verkeerde spoor. De naam doet namelijk vermoeden dat de blinde darm ontstoken is. In werkelijkheid is echter de appendix ontstoken. De appendix is een wormvormig aanhangsel van 7 á 8 centimeter en is verbonden met de top van de blinde darm. Aangezien de appendix geen cruciale rol speelt bij het functioneren van de spijsvertering, wordt deze bij een blindedarmontsteking operatief verwijderd. ‘Appendicitis’ is de medische term voor blindedarmontsteking.

Blindedarmontsteking

Oorzaak blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking komt het meeste voor bij adolescenten en jong volwassenen. De exacte oorzaak van een blindedarmontsteking is niet altijd duidelijk. In sommige gevallen ontstaat de ontsteking vanwege een opstapeling van uitwerpselen bij de appendix waardoor deze verstopt raakt. Andere oorzaken kunnen zijn: een darmaandoening, letsel aan de onderbuik, vergroot lymfeweefsel, parasieten of een ophoping van slijm bij de appendix.

Blindedarmontsteking: symptomen

Een blindedarmontsteking uit zich door pijn rechts onderaan de buik. Andere symptomen zijn misselijkheid, verminderde eetlust, braken en/of lichte koorts (zo’n 38,5 graden). Wanneer iemand de pijnlijke plek op de buik aanraakt, zal de buikwand zich spontaan samentrekken.

Bij sommige patiënten is de diagnose voor blindedarmontsteking moeilijker te bepalen vanwege bijvoorbeeld een ongewone ligging van de appendix. De appendix kan dan onder de lever of erg laag in het bekken liggen. In zo’n geval kan een analyse van de bloedwaarden uitkomst bieden, het aantal witte bloedcellen is namelijk verhoogd. Bovendien kan de ontsteking goed zichtbaar worden gemaakt met behulp van een echo.

Blindedarmontsteking: operatie

Een blindedarmontsteking moet direct behandeld worden. Ter behandeling van blindedarmontsteking wordt gekozen voor een chirurgische verwijdering van de appendix. Deze ingreep wordt ook wel ‘appendicectomie’ genoemd. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Meestal is bij deze ingreep een kleine snede voldoende waardoor na een succesvolle operatie het litteken dat achterblijft nauwelijks zichtbaar is. In de meeste gevallen is het verblijf in het ziekenhuis na een succesvolle operatie van relatief korte duur (2 tot 6 dagen) en herstelt de patiënt relatief snel.

Share Button