Wat is bloedarmoede?
Bloedarmoede, oftewel anemie, kan in feite twee dingen betekenen:
1) Iemand heeft te weinig rode bloedcellen, of
2) De hoeveelheid hemoglobine is te laag.
Rode bloedcellen bevatten hemoglobine. Hemoglobine is het eiwit dat de zuurstoftransport mogelijk maakt. Bij iemand met bloedarmoede verloopt de transport van zuurstof niet optimaal. Doordat zuurstof niet goed vervoerd kan worden, kunnen klachten ontstaan.
Bloedarmoede: oorzaken
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van bloedarmoede. Een veel voorkomende oorzaak is een tekort aan ijzer. Dit kan komen door het verliezen van bloed, zoals bij een operatie of een miskraam. Ook bij een bevalling kan er veel bloed worden verloren. Sommige vrouwen hebben last van een heftige menstruatie waarbij ook veel bloed verloren wordt, en ook dit kan dus zorgen voor anemie. Als derde is het mogelijk dat u kleine beetjes bloed aan het verliezen bent, zonder dat u het doorheeft. Dit kan voorkomen in de maag of darmen en kan veroorzaakt worden door bepaalde pijnstillers.
Het kan ook liggen aan een tekort aan vitamine B12. Dit tekort kan komen door te weinig voeding waar dit in zit. Bij vegetariërs komt dit vaak voor omdat het vooral te vinden is in vlees. Ook veganisten hebben sneller last van bloedarmoede omdat zij wederom te weinig van vitamine B12 binnenkrijgen. Mensen die een streng dieet volgen of mensen die veel alcohol drinken, kunnen ook klachten krijgen omdat zij te weinig vitamine B12 binnenkrijgen.
Een tekort aan foliumzuur kan ook zorgen voor bloedarmoede. Mensen die te weinig asperges, spinazie, peulvruchten en volkorenproducten eten, kunnen last krijgen van dit tekort, waardoor bloedarmoede kan ontstaan.
Ten slotte kan het nog erfelijk zijn. Bij de erfelijkheid kan een rode bloedcel minder zuurstof vervoeren.
Bloedarmoede: symptomen
Er zijn een paar symptomen op te noemen. De meeste mensen hebben last van een aantal van deze symptomen, maar het is ook mogelijk om van alle symptomen last te hebben
- Veel moe zijn
- Snel buiten adem raken
- Duizelig worden
- Gevoel van flauwvallen
- Hartkloppingen
- Krijgen van hoofdpijn
- Zweten
Bloedarmoede: behandeling
De behandeling is helemaal afhankelijk van de oorzaak. Iemand met veel bloedverlies als ze ongesteld is, kan proberen of de anticonceptiepil ervoor zorgt dat dit minder wordt. Het overstappen op een andere pijnstiller kan ervoor zorgen dat de bloedingen in de maag en darmen niet meer voorkomen. De meest gekozen pijnstiller die dit niet zal doen, is paracetamol.
Wat vaak voorkomt, is het tekort aan ijzer. Hierbij moet u er dus voor zorgen dat u meer ijzer binnenkrijgt, en dit is mogelijk met bepaald voedsel. IJzer is voornamelijk te vinden in vlees.
Als de oorzaak ligt bij het tekort aan foliumzuur, kunt u kiezen voor tabletten die ervoor zorgen dat dit beter wordt.
Anemie heeft dus talloze oorzaken, waardoor de behandeling ook niet altijd hetzelfde zal zijn. Bij anemie kunt u dus het beste uw huisarts raadplegen. Een huisarts kan onderzoeken doen waaruit de oorzaak zal blijken. Gelukkig is de behandeling van anemie meestal gemakkelijk en zult u al snel verlost worden van de klachten die u heeft.