Wat is bronchiëctasieën?
Bronchiëctasieën is een ongeneeslijke longziekte die niet zo vaak voorkomt en daarom minder bekend is. Bij bronchiëctasieën zijn de vertakkingen van de longen, de bronchiën, chronisch geïrriteerd en ontstoken. De oorzaak hiervan is dat de bronchiën plaatselijk verwijd zijn, waardoor ze toegankelijk zijn voor bacteriën en deze zich er kunnen nestelen. Deze bacteriën kunnen herhaaldelijk infecties veroorzaken, zoals bronchitis of een longontsteking.
Bronchiëctasieën: oorzaak
Bronchiëctasieën kan aangeboren zijn, maar wordt meestal veroorzaakt door een andere ziekte aan de luchtwegen zoals longontsteking(en), taaislijmziekte (cystic fibrosis), COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of kinkhoest. In slechts enkele gevallen kan een trauma, bijvoorbeeld door een stuk eten dat in de longen schiet, ook bronchiëctasieën veroorzaken in voorheen gezonde luchtwegen. Meestal blijft dit in zo’n geval echter beperkt tot één specifiek gedeelte van de longen en breidt de infectie zich niet verder uit.
Bronchiëctasieën: symptomen
Hoewel bronchiëctasieën vaak al in de kindertijd ontstaat, komt het vaak voor dat men pas veel later last krijgt van symptomen. Deze symptomen van bronchiëctasieën kunnen per persoon verschillen, maar over het algemeen zijn de symptomen van bronchiëctasieën als volgt:
- Hoesten, veelal met slijm (donkergroen of geel) en soms met bloed
- Kortademigheid, het gevoel zuurstof te kort te komen
- Pijn op de borst
- Koorts
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Trommelstokvingers (gezwollen vingertoppen met bolle nagels)
- Ernstige bloedarmoede
Bronchiëctasieën: behandeling
Bronchiëctasieën kan helaas niet genezen worden, maar er zijn wel goede behandelmethoden.