Wat is bronchitis?

Bij bronchitis is er sprake van een ontsteking van de bronchiën. Ingeademde lucht gaat via de luchtpijp naar de bronchiën, dit zijn kleine vertakkingen vanuit de luchtpijp naar de longen. Via de bronchiën gaat de lucht naar de longblaasjes, die de zuurstof afgeven aan het bloed. Door de zwelling van de bronchiën is de doorgang van en naar de longen vernauwd en kan iemand met bronchitis moeilijk ademhalen. Bovendien veroorzaakt de overmatige slijmvorming onder andere hoestklachten.

Bronchitis

Bronchitis kan op alle leeftijden voorkomen en doet zich meestal voor in de winter. Er is een verschil tussen acute bronchitis, die vanzelf weer geneest en chronische bronchitis, waarbij blijvende longklachten een rol spelen en het hoesten steeds terugkomt.

Bronchitis: oorzaak

De aandoening wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus, bijvoorbeeld een griepvirus. Daarnaast kunnen een aantal bacteriën de boosdoener zijn. Ook vervuilde lucht, allergieën of irriterende stoffen kunnen de oorzaak van bronchitis vormen. Bij reumapatiënten kan een ontsteking ontstaan zonder dat er een virus of bacterie aan te pas komt.

Acute bronchitis manifesteert zich meestal na een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid of bijholteontsteking. De symptomen van een acute bronchitis zijn binnen een week meestal al significant verminderd. Een chronische bronchitis daarentegen gaat niet meer over. Dit is een permanente bronchitis die veel voorkomt onder (voormalig) rokers. Chronische bronchitis valt onder het zogenaamde ‘COPD’ (chronisch obstructieve longaandoening). De longen zijn chronisch ontstoken en beschadigd. Bovendien heeft een patiënt met chronische bronchitis een verhoogde kans op andere infecties zoals bijvoorbeeld een longontsteking.

Bronchitis: symptomen

Uw lichaam wil zich ontdoen van de oorzaak van de ontsteking, wat de reden is van de slijmvorming. Meestal beginnen de klachten met een droge hoest en – bij acute bronchitis – met verkoudheidsverschijnselen, zoals vermoeidheid, spierpijn, rugpijn en een verstopte neus of keelpijn. Na een paar dagen kan regelmatig helder of gekleurd slijm opgehoest worden. Vaak is er ook sprake van een piepende ademhaling of kortademigheid. Andere mogelijke symptomen van bronchitis zijn pijn op de borst bij het hoesten, koorts of regelmatig terugkomende luchtweginfecties. Ook kan cyanose (blauwe huidskleur) of oedeem (zwelling van bijvoorbeeld enkels) als complicatie van bronchitis optreden.

Bronchitis: behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de bronchitis en de individuele situatie van de patiënt. Het is daarom aan te raden om een arts te raadplegen voor het best passende behandeladvies, zeker in geval voor ernstige klachten of aanhoudende koorts. Is een virale infectie de oorzaak, dan geneest de bronchitis veelal vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. De hoest kan overigens langer aanhouden. Het genezingsproces kan worden bevorderd door veel te drinken en voldoende rust te nemen. In het geval van een bacteriële oorzaak zal de arts in sommige gevallen kiezen voor een behandeling met een antibioticum. Bij chronische bronchitis kan de arts bijvoorbeeld inhalatiemedicijnen voorschrijven die de bronchiën verwijden. Indien u rookt, is stoppen uiteraard belangrijk.

Share Button