Wat is gastro-enteritis?
Gastro-enteritis is de medische benaming voor buikgriep of een maagdarminfectie. Een infectie kan veroorzaakt worden door virussen, parasieten of bacteriën. Wanneer de darmwand, de tunica mucosa, wordt aangevallen door een virus, parasiet of bacterie raakt het verzwakt. De darmsappen, die er voor zorgen dat het lichaam het verteerde voedsel op kan nemen, worden niet meer goed geabsorbeerd. Veelvoorkomende symptomen van gastro-enteritis zijn braken, diarree en buikkrampen. Gastro-enteritis is niet gevaarlijk en geeft in bijna alle gevallen een goede prognose.
Buikgriep: oorzaak
De oorzaken van gastro-enteritis zijn niet-lichaamseigen. De bekendste virussen die bij velen voor buikgriep gezorgd hebben, zijn het norovirus en het rotavirus. Deze virussen zijn zeer besmettelijk en kunnen overgedragen worden via slijm, bloed of ontlasting. Wanneer er binnen het gezin of in een andere gemeenschapssituatie een virus heerst, is het verstandig om de handen vaak en grondig te wassen. Ook het regelmatig schoonhouden van de deurknoppen, het toilet en de keuken is essentieel om de kans op besmetting te verkleinen. Onder de bacteriën is de E. Coli bacterie de meest voorkomende veroorzaker van gastro-enteritis. In een normale situatie is E. Coli een goedaardige bacterie die in de darmen leeft van mensen en dieren. Wanneer de balans in de darmen verstoord wordt kan de E. Coli gaan overheersen en voor infecties zorgen. Deze infecties kunnen gevonden worden in het vlees en de eieren van besmette dieren. Salmonella is ook een bacterie die bekend staat om het veroorzaken van hevige buikkrampen en veelvuldig braken. Parasieten zijn vaak de oorzaak van chronische gastro-enteritis.
Buikgriep: symptomen
De symptomen van gastro-enteritis verschillen van persoon tot persoon. De volgende symptomen komen bij vrijwel iedereen overeen.
Diarree en braken zijn natuurlijke reacties van het lichaam om zo snel mogelijk schadelijke invloeden uit het lichaam te krijgen. De buikpijn bevindt zich vaak op de plek waar de infectie op dat moment het actiefst is. Andere symptomen komen minder vaak voor, maar kunnen ook duiden op gastro-enteritis. Hieronder vallen koorts, misselijkheid, verminderde eetlust en spierpijn.
Buikgriep: behandeling
Er is geen behandeling tegen buikgriep. Het beste is om de ziekte zijn verloop te laten gaan, omdat het lichaam zichzelf reinigt door middel van diarree en braken. Een veelvoorkomend bijverschijnsel bij diarree en braken is uitdroging, omdat het lichaam in korte tijd veel vocht en zout verliest. Het is daarom belangrijk om op de vochtinname te letten en veel water te drinken. Bij kinderen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem kan uitdroging gevaarlijk zijn. Wanneer uitdrogingsverschijnselen zich voordoen, is het goed om toch naar de huisarts te gaan. De huisarts zal op basis van zijn diagnose een geneesmiddel voorschrijven wat het lichaam helpt om vocht beter vast te houden. Bij een bacteriële gastro-enteritis kan een antibioticum voorgeschreven worden.