Wat is Bechterew?
De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening die met een moeilijk woord ook wel ‘spondylitis ankylopoetica’ wordt genoemd. Bij de ziekte van Bechterew is sprake van ontstoken gewrichten, in het bijzonder de gewrichten van het bekken en de wervelkolom. De ontsteking kan pijn veroorzaken en op langere termijn verstijving van de wervelkolom veroorzaken.
De ziekte van Bechterew komt in Nederland relatief veel voor. Vermoedelijk speelt erfelijkheid een rol bij de kans op het ontwikkelen van Bechterew. Bovendien komt spondylitis ankylopoetica vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook is het verloop van deze aandoening bij vrouwen veelal iets milder dan bij mannen. De ziekte van Bechterew is een chronische ziekte, wat betekent dat de aandoening niet genezen kan worden.
Oorzaak Bechterew
De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog niet zeker. Naast erfelijkheid kunnen infecties in het lichaam mogelijk aanleiding zijn tot het ontwikkelen van Bechterew. Bij dergelijke infecties wordt door het lichaam een afweersysteem opgebouwd die soms actief blijft als de infecties weg zijn. Het afweersysteem kan zich dan tegen de gewrichten van de rug gaan richten.
Bechterew symptomen
De meest bekende verschijnselen van de ziekte van Bechterew zijn pijn en stijfheid laag in de rug en/of in het bekken. Doordat de gewrichten in de wervelkolom ontstoken zijn, treedt op den duur verstijving van de wervelkolom op en kunnen ook de nek, schouders, heupen en het borstbeen pijnlijk worden. Er kunnen tevens ontstekingsverschijnselen in de gewrichten van de armen of de benen ontstaan. Deze gewrichten kunnen zwellen en pijnlijk worden. Soms krijgt iemand bij het begin van deze aandoening last van hernia-achtige symptomen met een uitstralende pijn naar het been.
Naast pijn en stijfheid als gevolg van de ontstekingen kunnen ook andere symptomen optreden. Zo’n 20 – 30% van de mensen met Bechterew krijgt last van een oogontsteking (iritis). Het gezichtsvermogen kan hierdoor wazig worden en het oog wordt rood, pijnlijk en traant. Ook vermoeidheid en gewichtsverlies zijn veel voorkomende symptomen van Bechterew.
Bechterew behandeling
Iemand met Bechterew wordt vaak door meerdere specialisten behandeld, variërend van bijvoorbeeld reumatoloog tot huisarts, oogarts, fysiotherapeut en/of orthopeed. Een fysiotherapeut kan technieken aanleren om de pijn en stijfheid te verminderen, een ergotherapeut kan worden ingeschakeld voor adviezen over hulpmiddelen en vaardigheden om de kwaliteit van leven te optimaliseren, een arts kan u bijvoorbeeld geneesmiddelen adviseren om de pijn te verminderen en de ontstekingen te remmen, een orthopedisch chirurg kan eventueel worden ingeschakeld voor het vervangen van een gewricht. Helaas kan de ziekte van Bechterew niet genezen worden. Gelukkig zijn er echter diverse behandelopties beschikbaar om zo veel mogelijk kwaliteit van leven zo lang mogelijk te behouden. Raadpleeg uw behandelend arts voor een compleet en passend behandeladvies voor uw situatie.