Wat is diabetes mellitus?
Diabetes mellitus is de medische term voor suikerziekte, een ziekte die wordt gekenmerkt door een te hoge bloedsuikerspiegel. Ons lichaam heeft bloedsuiker (= glucose) nodig voor de vorming van energie. Deze bloedsuiker halen we uit de voeding. Zodra bij iemand zonder diabetes de bloedsuikerwaarde te hoog dreigt te worden, zorgt insuline voor de juiste balans. Insuline verzorgt namelijk de opslag van een te veel aan bloedsuiker. Bij iemand met diabetes mellitus is onvoldoende insuline aanwezig of onvoldoende werkzaamheid van de aanwezige insuline. Dit veroorzaakt een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Er zijn verschillende soorten diabetes, door op de link te klikken kunt u verder lezen:
Oorzaken van het te hoge bloedglucosegehalte bij diabetes
Zoals gezegd, zullen vanwege een tekort aan insuline de bloedsuikerwaarden toenemen. Er zijn drie oorzaken van deze stijgende bloedsuikerspiegel:
1) Bloedsuiker (= glucose) komt in grote mate uit voeding. Het teveel aan glucose dat na een maaltijd in het bloed terecht komt, kan niet als reservevoorraad worden opgeslagen omdat daar het insuline voor nodig is.
2) Bloedsuiker (= glucose) is in de cellen van het lichaam nodig voor de vorming van energie. Insuline moet ervoor zorgen dat het bloedsuiker deze lichaamscellen in kan komen. Bij iemand met suikerziekte kan dit proces niet optimaal plaatsvinden waardoor het bloedsuiker dus niet goed de lichaamscellen kan binnendringen.
3) Bij een tekort aan insuline wordt met behulp van een ander hormoon juist extra bloedsuiker geproduceerd uit andere lichaamsstoffen. Waardoor de bloedsuikerspiegel nog verder kan stijgen.
Symptomen diabetes mellitus (suikerziekte)
Type-1 diabetes wordt meestal snel ontdekt omdat de klachten vaak in korte tijd ontstaan en al snel opvallen. Bij type-2 diabetes is dit soms minder makkelijk te herkennen omdat de klachten geleidelijker ontwikkelen. De meest voorkomende symptomen van suikerziekte zijn als volgt:
Eén van de meest kenmerkende verschijnselen van diabetes mellitus is de productie van grote hoeveelheden zoete urine. Deze zoete urine resulteert uit de te hoge bloedsuikerspiegel. De nieren houden bij iemand met normale bloedsuikerwaarden de hoeveelheid glucose in het bloed tegen zodat dit niet in de urine terecht kan komen. Zodra echter de bloedsuikerspiegel te hoog is, zijn de nieren niet meer in staat om alle glucose tegen te houden en zal een deel van deze bloedsuiker in de urine terecht komen.
Een ander symptoom is dat iemand met diabetes mellitus veel moet plassen. Dit komt doordat glucose water bindt. Met meer bloedsuiker (= glucose) neemt dus de hoeveelheid urine ook toe. Dit leidt tot gewichtsverlies en tot dorst.
Door het vochtverlies als gevolg van het vele plassen kan de huid droger worden. Dit kan resulteren in kleine scheurtjes in de bovenste huidlaag waardoor jeuk kan ontstaan.
Dit is het gevolg van het feit dat te weinig bloedsuiker aan de lichaamscellen wordt overgedragen.
Gewichtsverlies ondanks een goede eetlust is een typisch symptoom van type-1 diabetes. Bij type-2 diabetes is dit juist andersom en zal het gewicht juist vaak toenemen.
Een te hoge bloedsuikerspiegel kan de effectiviteit van de witte bloedlichaampjes verminderen. Hierdoor wordt de weerstand tegen infectieziekten verminderd en kan iemand met diabetes bijvoorbeeld last krijgen van een blaasontsteking, huidinfecties of schimmelinfecties.
Sufheid bij diabetes kan bijvoorbeeld optreden bij een hypo of in het geval van ernstige verzuring van het lichaam als gevolg van een hyperglycemie.
Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Dubbel zien kan ook voorkomen, namelijk vanwege een mogelijke verlamming van één of meerdere oogspiertjes.
Bij veel mensen met diabetes mellitus zijn naast het bloedsuiker gehalte ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk te hoog.
Behandeling diabetes mellitus (suikerziekte)
De behandeling van suikerziekte bestaat in het algemeen uit leefstijladviezen zoals: voedingsadvies, streven naar een optimaal lichaamsgewicht, streven naar voldoende lichaamsbeweging, streven naar zo min mogelijk stress, stoppen met roken. Daarnaast worden vaak medicijnen gebruikt ten behoeve van een gezonde bloeddruk, gezond cholesterolgehalte en natuurlijk een gezonde bloedsuikerspiegel. Raadpleeg altijd uw arts voor een passend en compleet behandeladvies.