Wat is type 1 diabetes?

Bij diabetes mellitus type 1 wordt er door de alvleesklier geen insuline meer geproduceerd. Hierdoor zal iemand met diabetes type 1 te weinig insuline in het lichaam krijgen. Ongeveer 10% van de diabeten heeft een type 1 diabetes. Deze vorm van diabetes kan zich op alle leeftijden ontwikkelen, al gebeurt dit in de meeste gevallen voor de leeftijd van 40 jaar. Deze aandoening is overigens niet van voorbijgaande aard, iemand met diabetes type 1 kan niet van deze ziekte worden genezen. Wel zijn er behandelmethoden beschikbaar om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden, voor uitgebreide informatie over deze behandelmethoden kunt u het beste ook een arts raadplegen. De impact van diabetes type 1 wordt in het algemeen als intensief ervaren aangezien iemand met deze aandoening geen dagje vrij heeft van bijvoorbeeld het toedienen van insuline en het checken van de bloedsuikerspiegel.

Oorzaak van diabetes type 1

Diabetes mellitus type 1 is een aandoening waarbij vermoedelijk sprake is van een samenloop van diverse factoren. Men denkt dat erfelijkheid hier een belangrijke rol bij speelt, de één heeft waarschijnlijk meer aanleg voor het ontwikkelen van diabetes type 1 dan de ander. De exacte achterliggende oorzaak is echter nog niet geheel bekend. Wat men wel weet is dat deze vorm van diabetes zich manifesteert vanwege een zogenaamde ‘auto-immuunreactie’ van het lichaam. Normaal gesproken start het lichaam zo’n reactie om met behulp van antistoffen ziektes tegen te gaan. In dit geval vergist het lichaam zich echter en vormt het antistoffen tegen de eigen alvleesklier waardoor ten onterechte bepaalde cellen in de alvleesklier worden vernietigd. Deze cellen waren verantwoordelijk voor de productie van insuline. Vervolgens ontstaat dus een type 1 diabetes omdat er vrijwel geen insuline meer aangemaakt kan worden. Met behulp van uitgebreid onderzoek proberen deskundigen te achterhalen wat precies de ‘vergissing’ veroorzaakt waardoor de auto-immuunreactie tegen de eigen alvleesklier cellen in gang wordt gezet.

Diabetes type 1: Symptomen

In vrijwel alle gevallen is bij diabetes type 1 sprake van duidelijke symptomen die in korte tijd kunnen ontstaan. Dit helpt bij een snelle diagnose van type 1 diabetes. Een kenmerkend symptoom van diabetes type 1 is gewichtsverlies ondanks een prima eetlust. Enkele andere voorbeelden van type 1 symptomen zijn: veel plassen, veel dorst, ziek gevoel, een verminderd gezichtsvermogen en/of misselijkheid. Een arts kan relatief eenvoudig en snel beoordelen of iemand diabetes heeft aan de hand van de bloedsuikerspiegel, raadpleeg daarom een arts als u symptomen van diabetes type 1 vermoed.

Diabetes type 1: Behandeling

Iemand met een type 1 diabetes moet worden behandeld voor deze ziekte want zal hier anders aan overlijden. De voornaamste behandelmethode is het spuiten van insuline zodat het tekort wordt aangevuld. Er zijn verschillende soorten insuline, u kunt uw arts raadplegen voor advies. Daarnaast zijn er voedingsadviezen voor type 1 diabeten. Bovendien moet iedere dag de bloedsuikerwaarde worden gecontroleerd, dit kan een diabetes patiënt zelf doen. U staat onder behandeling van onder andere een arts en diabetesverpleegkundige die u kunnen helpen met eventuele vragen over de behandeling van uw situatie.

Share Button