Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes mellitus type 2 is er sprake van zowel een tekort aan insuline als ook van ‘insulineresistentie’. Met insulineresistentie wordt bedoelt dat het lichaam weerstand geeft tegen de werking van insuline. Beide factoren veroorzaken een te hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes type 2 wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd omdat deze aandoening zich meestal pas ontwikkelt na de leeftijd van 40 jaar. Ook jongere mensen kunnen echter deze vorm van diabetes krijgen. Relatief is dit de meest voorkomende soort diabetes: 90% van de diabeten heeft type 2 diabetes. Helaas kan deze aandoening niet worden genezen en moet men medicijnen gebruiken om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. De impact op de leefstijl van iemand met diabetes type 2 kan ingrijpend zijn.

Diabetes type 2: oorzaak

Het lichaam heeft voldoende goed werkzame insuline nodig om de bloedsuikerspiegel op het juiste peil te houden. Iemand met diabetes type 2 heeft een verminderde werking van de beschikbare insuline doordat het lichaam zich als het ware verzet tegen de werking van deze stof. Dit verschijnsel noemt men insulineresistentie. Helaas kan de alvleesklier, die insuline aanmaakt, niet voldoende insuline produceren om te voldoen aan de grotere behoefte aan insuline. Hierdoor ontstaat een relatief tekort aan insuline en kan de bloedsuikerspiegel onvoldoende worden gereguleerd. Als gevolg hiervan zullen de bloedsuikerwaarden stijgen.
Men weet nog niet exact waarom de ene persoon deze aandoening wel krijgt en de ander niet. Wat men weet is dat overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ouderdom en erfelijke belasting de kans op het krijgen van diabetes type 2 kunnen verhogen.

Diabetes type 2: Symptomen

Een type 2 diabetes toont minder duidelijk en minder snel symptomen dan diabetes van het type 1. Hierdoor kan ernstige ontregeling van de bloedsuikerwaarden vaker voorkomen. Mogelijke symptomen zijn bijvoorbeeld veel plassen en veel drinken, sufheid, verminderde weerstand tegen infecties, slechter gaan zien of dubbel zien en/of vermoeidheid. In tegenstelling tot type 1 diabetes, waarbij vaak sprake is van gewichtsverlies, is bij diabetes type 2 vaker sprake van gewichtstoename.

Diabetes type 2: Behandeling

Met de behandeling van diabetes wordt getracht om de symptomen te bestrijden, complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden. Hiervoor wordt bijvoorbeeld voedingsadvies, medicatie en/of leefstijladvies ingezet. U bent in behandeling bij uw arts, diabetesverpleegkundige en vaak nog meer zorgverleners. U kunt hun expertise raadplegen voor specifieke behandeladviezen die passen bij uw situatie.


Share Button