Wat is duizeligheid?

Duizeligheid vertigoDuizeligheid kan zich op verschillende manieren uiten. Een persoon met deze klacht kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat alles om hem of haar heen draait of dat hij of zij juist zelf ronddraait. Ook kan het ongemak opleveren bij het lopen, zorgen voor een wazig zicht en een licht gevoel in het hoofd. Er bestaan twee vormen van duizeligheid: draaiduizeligheid (ook wel vertigo genoemd) en duizeligheid waarbij geen sprake is van een draaierig gevoel. De kwaal komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook ouderen hebben er in het algemeen vaker last van.

Duizeligheid: oorzaak

Duizeligheid kan voor heel wat onrust zorgen, maar de oorzaak is meestal niet ernstig. Draaiduizeligheid (of vertigo) kan veel oorzaken hebben, zoals een verstoring van het evenwichtsorgaan dat in het binnenoor ligt. Dit is ook het geval bij de ziekte van Menière, waarbij duizeligheidsaanvallen kenmerkend zijn. Daarnaast zijn ook de ogen van invloed op uw evenwicht, evenals de prikkels in de hersenen en het gevoel in de spieren en gewrichten. Wanneer deze gebieden niet goed samenwerken, treedt duizeligheid op. Een andere veelvoorkomende en tegelijkertijd onschuldige aandoening is BPPD (”Benigne Paroxismale Positieduizeligheid”) waarbij bepaalde bewegingen het duizelige gevoel kunnen veroorzaken. In deze situatie bevinden zich zogenaamde ”steentjes” in het evenwichtsorgaan of is er sprake van slijtage.
Verder zijn er nog diverse andere, soms ernstige oorzaken van duizeligheid, al dan niet met draaierigheid. Te noemen zijn een lage bloeddruk, een herseninfarct, hoofdletsel na een ongeval en een verstoord tempo van de hartslag. Maar ook alcohol, drugs, medicatie, angst en spanning kunnen duizeligheid opwekken.

Duizeligheid: symptomen

Bij (draai)duizeligheid of vertigo lijkt het alsof alles om u heen ronddraait of dat u zelf in beweging bent, ‘omvalt’ of zelfs flauwvalt. U kunt daarnaast ook last hebben van een misselijk en beroerd gevoel, braken, hoofdpijn en zweten. Bij de ziekte van Menière komen ook oorsuizingen en een verminderd gehoor voor. In het uiterste geval kan gehoorverlies bij deze aandoening een gevolg zijn. De symptomen kunnen na een paar seconden of minuten verdwijnen, maar soms ook meerdere weken aanhouden.

Duizeligheid: behandeling

In de meeste gevallen gaat duizeligheid (of vertigo) vanzelf over. Als dit echter niet gebeurt en de klacht vaak terugkeert, heel zwaar is of lang duurt is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan zelf een behandeling starten of ervoor kiezen om u door te verwijzen naar een specialist. Vooral wanneer het probleem als zeer hinderlijk ervaren wordt, is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Een dergelijk onderzoek kan uitgevoerd worden door een KNO-arts door middel van beoordeling van de oren en oogbewegingen.
Als de oorzaak bij het evenwichtsorgaan ligt, kan ook een fysiotherapeut oefeningen en tips geven zodat u zich anders gaat bewegen en het evenwichtsmechanisme zich herstelt. Wat betreft duizeligheid op zich is er tot nu toe geen effectieve medicatie gevonden. Wel kunnen bijkomende klachten als misselijkheid en draaierigheid met medicijnen worden behandeld. Als het duizelige gevoel juist veroorzaakt wordt door middelen die u gebruikt voor andere aandoeningen, dan kan er eventueel in plaats daarvan voor andere medicatie gekozen worden. Tenslotte is ook het leren omgaan met angst en stress belangrijk. Dit kan onder andere in een cursus aangeleerd worden.

Share Button