Wat is fructose-intolerantie?

Fructose intolerantie
Fructose-intolerantie is een storing in het spijsverteringssysteem, waardoor de opname van fructose niet optimaal plaatsvindt. Fructose kennen we ook wel als vruchtensuiker of fruitsuiker. Deze zoetstof zit bijvoorbeeld in etenswaren zoals diverse fruitsoorten, vruchtensappen, honing, soep of sausjes. Ook bepaalde medicijnen kunnen fructose bevatten.

Fructose-intolerantie: oorzaak

Bij gezonde personen zorgt een specifiek transporteiwit voor een juiste en snelle opname van fructose in de wand van de dunne darm. Dit transporteiwit wordt GLUT-5 genoemd. Vanuit de dunne darm wordt fructose vervolgens getransporteerd naar de lever. Tot slot wordt deze fructose in de lever omgezet en opgeslagen als glucose en vet.

Bij personen met fructose-intolerantie verloopt de route van het transport van fructose niet optimaal. Het probleem wordt veroorzaakt doordat het GLUT-5 transporteiwit onvoldoende functioneert. Als dit eiwit niet goed werkt, wordt de fructose namelijk onvoldoende opgenomen in de dunne darm en ontsnapt een relatief groot gedeelte van deze fructose via het spijsverteringskanaal richting de dikke darm. Deze hoeveelheid fructose had eigenlijk via de wand van de dunne darm richting de lever vervoerd moeten worden.

Bij iemand met fructose-intolerantie ontstaat er dus een te hoge concentratie aan fructose in de dikke darm. In de dikke darm worden alle onverteerde voedselresten bewaard en afgebroken door de aanwezige darmbacteriën (de darmflora). Als fructose in de dikke darm wordt afgebroken (dit noemen we fermentatie of gisting) komen er gassen en zuren vrij, zoals waterstof, CO2 en methaan. De klachten ontstaan door deze gassen en zuren.

Fructose-intolerantie: symptomen

De symptomen van fructose-intolerantie zijn vaak gelijk aan die van ‘Prikkelbare Darm Syndroom’: een opgezette buik, diarree of juist obstipatie, winderigheid en maagpijn. U kunt ook last hebben van misselijkheid, overgeven en/of brandend maagzuur als u lijdt aan fructose-intolerantie.Fructose-intolerantie kan soms voorkomen samen met andere ziekten, zoals de ziekte van Crohn, die ertoe kunnen leiden dat u een vitaminen- en mineralentekort krijgt.

Fructose-intolerantie: behandeling

Fructose-intolerantie kan niet genezen worden, maar kan wel goed onder controle gehouden worden als u zich aan een dieet houdt. Dit dieet bevat geen voeding die meer dan 5 gram fructose per 100 gram voedingsmiddelen bevat. Een diëtiste kan u helpen om te kijken bij welke voedingsmiddelen u meer klachten krijgt en bij welke minder. Hiervoor zult u meestal eerst een paar weken helemaal geen fructose mogen eten. Vervolgens voegt u geleidelijk fructose weer toe aan uw dieet.

Fructose zit niet alleen in vruchten en honing, maar ook in bijvoorbeeld vruchtensappen, sauzen en soepen. Het percentage fructose kan bij het ene merk weer anders zijn dan bij het andere. Als u lijdt aan fructose-intolerantie, betekent dat dat u dus altijd goed de ingrediënten zult moeten lezen.

De lezers van deze pagina hebben vaak in meer of mindere mate te maken met fructose-intolerantie. U kunt andere lezers helpen door uw ervaringen of tips te delen en onder aan deze pagina een reactie te plaatsen.

Share Button