Wat is hallux valgus?

Hallux valgus is een afwijkende stand van de grote teen. De grote teen (de ‘hallux’) is daarbij naar binnen gedraaid, wijzend naar de andere tenen. Het gewricht van de grote teen steekt naar buiten uit waardoor er een opvallende knobbel ontstaat. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal zijn beide voeten aangedaan.

Hallux valgus

Hallux valgus: oorzaak

De oorzaak van hallux valgus is niet geheel bekend. De aandoening is in sommige gevallen aangeboren. Erfelijkheid lijkt daarbij een aanzienlijke rol te spelen. Ook het dragen van ongeschikt schoeisel speelt een oorzakelijke rol. Nauwe schoenen, spitse neuzen en hoge hakken kunnen hallux valgus veroorzaken of verergeren.

Hallux valgus: symptomen

De voornaamste klacht bij hallux valgus is pijn. De knobbel die ontstaat op de plaats van het gewricht raakt gemakkelijk geïrriteerd. Hierdoor ontstaat een plaatselijke ontstekingsreactie. Dit wordt een bunion genoemd en kan tot veel pijnklachten leiden. Daarnaast treedt sneller slijtage in het gewricht op, hetgeen erg pijnlijk kan zijn. De afwijkende stand van de voet geeft ook sneller klachten aan de huid, zoals ophoping van eelt. Daarnaast ervaren sommige patiënten hinder aan het minder fraaie uiterlijk van hallux valgus, vanwege de kenmerkende knobbel op de voet.

Hallux valgus: behandeling

Indien de hallux valgus hinder veroorzaakt, kan behandeling nodig zijn. In eerste instantie is zo’n behandeling gericht op het zo veel mogelijk verminderen van de pijnklachten. Het is belangrijk om goed schoeisel te dragen waarbij de voorvoet voldoende ruimte heeft. Het is veelal raadzaam om steunzolen aan te meten en eventuele andere aanpassingen aan de schoenen te doen zodat deze optimale steun en drukverdeling geven. Indien deze conservatieve behandelingen onvoldoende effect hebben, kan eventueel worden overgegaan tot een operatieve ingreep. Daarbij zal de orthopedisch chirurg de standsafwijking tijdens een operatie corrigeren. Er bestaan verschillende operatietechnieken voor hallux valgus. Er kan bijvoorbeeld een stukje bot worden verwijderd waarna het gewricht met een of twee schroeven weer wordt gefixeerd. In ernstigere gevallen kan het gewricht worden vastgezet. Dit gebeurt met name wanneer er ook sprake is van slijtage in het gewricht. Na een operatie mag de voet vaak minimaal 6 weken niet worden belast. Er wordt altijd maar één voet per keer geopereerd.

Share Button