Wat zijn hartkloppingen / palpitaties?

Hartkloppingen is een term die gebruikt wordt wanneer iemand een onaangenaam gevoel op de borst heeft, waarbij deze persoon de hartslag of een bonzend gevoel in de borst voelt. Artsen gebruiken hiervoor ook wel de medische term ‘palpitaties’. Uitdrukkingen die mensen gebruiken om hartkloppingen te beschrijven zijn bijvoorbeeld uitingen zoals “het rammelt in mijn borst”, “het bonst in mijn borst”, “het dreunt in mijn borst”, “mijn hart klopt heel snel”, “mijn hart klopt in mijn keel”, “mijn hart slaat over” of “er is een extra hartslag”.

Oorzaak hartkloppingen / palpitaties

De oorzaak van palpitaties kan sterk verschillen. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, angst, opwinding, te veel cafeïne, vermoeidheid, te veel inspanning, te veel roken, drugsgebruik, medicijngebruik, hyperventilatie, een overactieve schildklier en/of bloedarmoede. Hartkloppingen kunnen echter ook te maken hebben met een hartziekte. Hartkloppingen zijn een veel voorkomend symptoom bij mensen met hartritmestoornissen.

Symptomen hartkloppingen / palpitaties

Een typisch symptoom van hartkloppingen is een onaangenaam bonzend gevoel in de borst of keel. Het tempo en de frequentie waarin de hartkloppingen worden gevoeld, kan verschillen en is vaak bepalend voor de exacte oorzaak van de hartkloppingen. Het is daarom belangrijk dat u zorgvuldig aan uw arts verteld wat u voelt of wat u heeft gevoeld. U zult niet de eerste zijn die precies de hartkloppingen niet heeft als u eenmaal bij de arts aan tafel zit. Het kan dan bijvoorbeeld helpen om met uw hand op de tafel het patroon van de hartkloppingen, zoals u zich dat herinnert, na te kloppen.

Het is van belang dat u goed oplet of er iets is wat de palpitaties uitlokt. Is er bijvoorbeeld sprake van hartkloppingen door stress? Hartkloppingen in rust? Hartkloppingen s’nachts? Uw arts zal u vragen of lichamelijke inspanning, voeding, emoties, gebruik van alcohol of medicijngebruik van invloed zijn op de palpitaties. Tot slot is het zeer belangrijk dat u de arts verteld als de hartkloppingen samengaan met pijn of druk op de borst, kortademigheid, flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd. Als dit het geval is, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een hartaandoening.

Behandeling hartkloppingen / palpitaties

De behandeling van hartkloppingen hangt sterk samen met de oorzaak. Als aan de hand van de palpitaties bij u de diagnose ‘hartritmestoornissen’ is gesteld, kunt u hier verder lezen: hartritmestoornissen.


Share Button