Hartkloppingen / palpitaties

Wat zijn hartkloppingen / palpitaties?

Hartkloppingen is een term die gebruikt wordt wanneer iemand een onaangenaam gevoel op de borst heeft, waarbij deze persoon de hartslag of een bonzend gevoel in de borst voelt. Artsen gebruiken hiervoor ook wel de medische term ‘palpitaties’. Uitdrukkingen die mensen gebruiken om hartkloppingen te beschrijven zijn bijvoorbeeld uitingen zoals “het rammelt in mijn borst”, “het bonst in mijn borst”, “het dreunt in mijn borst”, “mijn hart klopt heel snel”, “mijn hart klopt in mijn keel”, “mijn hart slaat over” of “er is een extra hartslag”.

Oorzaak hartkloppingen / palpitaties

De oorzaak van palpitaties kan sterk verschillen. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, angst, opwinding, te veel cafeïne, vermoeidheid, te veel inspanning, te veel roken, drugsgebruik, medicijngebruik, hyperventilatie, een overactieve schildklier en/of bloedarmoede. Hartkloppingen kunnen echter ook te maken hebben met een hartziekte. Hartkloppingen zijn een veel voorkomend symptoom bij mensen met hartritmestoornissen.

Symptomen hartkloppingen / palpitaties

Een typisch symptoom van hartkloppingen is een onaangenaam bonzend gevoel in de borst of keel. Het tempo en de frequentie waarin de hartkloppingen worden gevoeld, kan verschillen en is vaak bepalend voor de exacte oorzaak van de hartkloppingen. Het is daarom belangrijk dat u zorgvuldig aan uw arts verteld wat u voelt of wat u heeft gevoeld. U zult niet de eerste zijn die precies de hartkloppingen niet heeft als u eenmaal bij de arts aan tafel zit. Het kan dan bijvoorbeeld helpen om met uw hand op de tafel het patroon van de hartkloppingen, zoals u zich dat herinnert, na te kloppen.

Het is van belang dat u goed oplet of er iets is wat de palpitaties uitlokt. Is er bijvoorbeeld sprake van hartkloppingen door stress? Hartkloppingen in rust? Hartkloppingen s’nachts? Uw arts zal u vragen of lichamelijke inspanning, voeding, emoties, gebruik van alcohol of medicijngebruik van invloed zijn op de palpitaties. Tot slot is het zeer belangrijk dat u de arts verteld als de hartkloppingen samengaan met pijn of druk op de borst, kortademigheid, flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd. Als dit het geval is, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een hartaandoening.

Behandeling hartkloppingen / palpitaties

De behandeling van hartkloppingen hangt sterk samen met de oorzaak. Als aan de hand van de palpitaties bij u de diagnose ‘hartritmestoornissen’ is gesteld, kunt u hier verder lezen: hartritmestoornissen.


Share Button
 

3 Comments

 1. Harriet

  De laatste tijd heb ik veel palpitaties onaangenaam gevoel op borst! Vooral in rust! Vroeger had ik dat soms en er waren geen echte afwijkingen aan mijn hart!
  Wel ben ik ongeveer 6 jaar geleden , naar de endorinoloog gestuurd omdat mijn hsf erg hoog was! Ik had een te lanzame schildklier functie! En gebruik nu v a . 2011 eutirox 50 mcg en 25 mcg later! Bij aanvullend onderzoek vond de enocrinoloog . Een hyperparathyoiride en verhoogd calcium in bloed! 10 .8 en verhoogde pth gehalte! De arts wacht het af tot mijn calciumwaardes tot 11.5 gestegen is alvorens in te grijpen!
  Ik ben wel heel moe de laatste tijd kan me slecht concentreren ,en krijg steeds meer palpitacions ! Kan dit hier ergens mee te maken hebben ? Alvast hartelijk dank voor uw feedback

   
  Reply
  1. admin

   Beste Harriet,

   Wat vervelend! Het spijt ons, maar helaas kunnen wij uw vraag medisch inhoudelijk niet beantwoorden. Ons advies is daarom om uw zorgverlener zoals de huisarts of specialist te raadplegen voor dergelijk medisch advies of het stellen van een diagnose. Als u onvoldoende vertrouwen hebt in het oordeel van uw endocrinoloog, kunt u wellicht om een second opinion vragen.

   Sterkte en succes,
   Redactie Medkennis.nl

    
   Reply
 2. annie

  Ik ben een vrouw van 33. Ik heb elke dag last van een rare bonk op m’n borst. Soms een paar achter elkaar. Wordt er elke keer angstig van. Het lijkt soms net of mijn hart omdraait. Ik voel het echt heel goed en kan me niet voorstellen dat een ander het ook heeft zonder het te voelen. Ik heb het als ik buk, als ik traploop, als ik ga staan of zitten. Ik wil weten of dit iets ernstigs is. Ik ben bij de cardioloog geweest, alle testen gehad maar geen overslag gevoeld dus de cardioloog weet nog niet wat ik bedoel. Het beheerst op dit moment mijn leven. Kan je hart de ene dag wel goed werken en de andere dag niet??

   
  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.