Wat is een hematoom?

Een hematoom ofwel bloeduitstorting is een opeenhoping van bloed onder uw huid of in uw lichaamsweefsel. Een zichtbaar hematoom is herkenbaar aan het ontstaan van een blauwe plek. Door de kneuzing van bloedvaten wordt het bloed als het ware ‘uitgestort’ onder de huid of bijvoorbeeld in het weefsel van de spieren. We spreken uitsluitend van een bloeduitstorting als het bloed dat uit de beschadigde bloedvaatjes lekt, zich ophoopt op een plek in uw lichaam. Afhankelijk van de hoeveelheid uitgestort bloed kan een blauwe plek, een pijnlijke zwelling en zelfs een bloederige blaar ontstaan. Een hematoom kan in principe overal in uw lichaam voorkomen, zoals onder uw huid, onder uw nagels, in uw spieren, in uw ogen en op uw interne organen (als gevolg van een ongeluk of operatie).

Hematoom: oorzaak

Een hematoom wordt veroorzaak door beschadigde of gekneusde bloedvaten. Over het algemeen wordt de bloeduitstorting veroorzaakt door een zogenoemd “stomp trauma” (letsel door vallen of stoten) of als gevolg van een operatie. Een hematoom kan echter ook spontaan ontstaan als u bepaalde medicijnen gebruikt welke er voor zorgen dat uw bloedvaten extra kwetsbaar zijn. U kunt hierbij denken aan bloedverdunners en slaapmiddelen maar ook aan pijnstillers die de stolling van uw bloed beïnvloeden. Tenslotte kunnen ook chronische aandoeningen zoals bloedarmoede, reuma, leukemie, hemofilie en bloedstollingsafwijkingen bloeduitstortingen veroorzaken.

Hematoom: symptomen

– zichtbare bloeduitstortingen (blauwe plekken): deze komen over het algemeen vaker voor bij vrouwen (doordat zij een dunnere huid hebben) en bij ouderen (doordat de vaten niet meer zo sterk zijn en de onderhuidse vetlaag dunner wordt);
– diepere hematomen: warme zwelling onder uw huid welke pijnlijk is bij aanraking;
– bloeduitstorting in de ogen: als één van de vele bloedvaatjes in uw ogen knapt, ontstaat er een fel rode vlek in uw oogwit;
– bloeduitstorting onder de nagel: deze begint met een kleine of grote rode vlek welke de eerste dagen zeer pijnlijk kan zijn. Na verloop van tijd wordt de vlek steeds donkerder en zal uiteindelijk uw nagel of een gedeelte daarvan loslaten en opnieuw aangroeien.
– zwangerschapshematoom: buikpijn en bloedverlies;
– hersenhematoom (te onderscheiden in een subduraal hematoom en een intercerebraal hematoom ofwel hersenbloeding): slaperigheid, verwardheid, hoofdpijn, misselijkheid en flauwvallen. In sommige gevallen kan een epileptische aanval optreden en is er sprake van uitvalsverschijnselen in de ledematen en/of moeite met spreken.

Hematoom: behandeling

* Blauwe plekken/onderhuidse zwellingen
Meestal is de behandeling van een eenvoudig hematoom niet noodzakelijk. Koelen van de pijnlijke plek met ijs of een koud kompres, waardoor de bloedvaatjes samentrekken en er minder bloed in het weefsel lekt, kan de zwelling verminderen en de pijn verzachten. De blauwe plek zal geleidelijk verkleuren van donkerblauw naar geel en vervolgens verdwijnen. Onderstaand wordt de behandeling bij twee specifieke hematomen toegelicht, namelijk de zwangerschapshematoom en de hersenhematoom:

* Zwangerschapshematoom
Vermijden van lichamelijke inspanning. Het hematoom kan spontaan het lichaam verlaten (bloeding) of worden opgenomen door het lichaam en uiteindelijk verdwijnen. Regelmatige controles zijn aan te raden.

* Hersenhematoom
Afhankelijk van de soort bloeduitstorting en de oorzaak daarvan zal gekozen worden voor rust, aanpassen van uw medicijngebruik en regelmatige controle (passieve behandeling). In ernstige gevallen kan een neurochirurg de hematoom verwijderen middels een operatie (actieve behandeling).


Share Button