Wat is huisstofmijtallergie?

Allergie is een aandoening waarbij het afweersysteem van het lichaam reageert op een stof die eigenlijk geen afweerreactie vereist. Het lichaam verdedigd zich dus tegen een stof waarbij deze verdediging niet noodzakelijk is. In het geval van een allergie voor huisstofmijt reageert het lichaam op allergenen in de uitwerpselen van de huisstofmijt. Een huisstofmijt is een zeer klein spinachtig beestje welke zonder microscoop niet te zien is. Dit beestje leeft van de huidschilfers van mens en dier en is veelal te vinden in kussens, gestoffeerde meubels, dekbedden, vloerbedekking of matrassen. Bij het inademen van huisstof kan een allergische reactie worden veroorzaakt.


Symptomen bij een huisstofmijt allergie

De symptomen bij een allergie voor huisstofmijt ontstaan al snel na het contact met het allergeen. De allergische reactie kan zich op diverse manieren uiten. Zodra het lichaam met de allergene stof (uitwerpselen huisstofmijt) in contact komt, kan een afweerreactie ontstaan die leidt tot bijvoorbeeld neusklachten en/of oogklachten. Deze klachten lijken sterk op hooikoorts (jeuk, niezen, loopneus, tranende ogen, kortademigheid). De huisstofmijtallergie symptomen kunnen zich echter ook uiten in de vorm van astmatische klachten of eczeem. Bij astma is sprake van een gedeeltelijke afsluiting van de luchtwegen en kan de patiënt bijvoorbeeld kortademig zijn, hoesten en soms ook last hebben van een piepende ademhaling. Omdat de huisstofmijt het hele jaar door voorkomt, kunnen de klachten chronisch zijn.

Behandeling van huisstofmijtallergie

Aangezien de huisstofmijt leeft in stof, en dan liefst in een warme en vochtige omgeving, kan zo’n omgeving het beste zo goed mogelijk vermeden worden. De behandeling van een allergie voor de huisstofmijt is daarom in eerste instantie gestoeld op zowel vochtbestrijding als het beperken van de hoeveelheid stof in de directe omgeving. Op deze manier kan aanraking met de allergene stof zo veel mogelijk worden beperkt. Als ‘allergeen vermijding’ onvoldoende effect heeft, kan de arts kiezen voor de behandeling met medicijnen om de symptomen van huisstofmijtallergie te onderdrukken. Tot slot is er nog de mogelijkheid van immunotherapie.

Vochtbestrijding
Vochtbestrijding betekent bijvoorbeeld dat het huis regelmatig moet worden geventileerd, zowel in de zomermaanden als ook in de wintermaanden. Daarnaast moeten lekkages worden vermeden en is een goede ventilatie onder de vloer aan te bevelen. Tot slot kan voor wat betreft de isolatie van het huis beter steenwol, glaswolvlokken of glaswoldekens worden toegepast.

Stofbestrijding
Voor het vermijden van stof kan het beste worden gestart met de slaapkamer. Gebruik bijvoorbeeld speciale ‘allergie hoezen’ voor de matrassen, kussens en dekbedden. Om uw huis stofvrij te houden kunt u bovendien het beste katoenen of kunststof gordijnen of lamellen gebruiken. Dergelijke gordijnen of lamellen kunt u namelijk regelmatig schoonmaken. Verder is het raadzaam om enkel gesloten kasten te plaatsen en vloerbedekking of vloerkleden te vermijden. Daarnaast is een handige tip om meubels met een gladde bekleding te gebruiken en synthetisch materiaal zoals polyether of schuimrubber. Tot slot, ook al is dit niet altijd makkelijk, is het advies om huisdieren te vermijden omdat de huisstofmijt leeft van de huidschilfers van deze dieren.

Heeft u nog aanvullende tips om de allergenen van de huisstofmijt te vermijden? Deel deze tips dan door een reactie te plaatsen op deze pagina. Wellicht hebben andere lezers baat bij uw ervaring(en)!


Share Button