Wat is een ijzertekort?
IJzertekort is wereldwijd het meest voorkomende voedingstekort. Bij een ijzertekort is er simpelweg te weinig ijzer in het lichaam aanwezig. IJzer is een mineraal met enkele cruciale functies voor het menselijk lichaam, zoals de aanmaak van ‘hemoglobine’. Hemoglobine is een eiwit dat de rode bloedcellen in staat stelt om zuurstof naar de diverse organen te transporteren. De oorzaak van een ijzertekort is vaak een bloeding of onvoldoende ijzerrijke voeding. Zodra een ijzertekort ontstaat, kan dit bloedarmoede als gevolg hebben. Andere symptomen van een ijzertekort zijn bijvoorbeeld lepeltjesnagels, bleekheid of scheurtjes in de mondhoeken.
IJzertekort: oorzaak
Een ijzertekort kan ontstaan door een verkeerd voedingspatroon, overmatig bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of als gevolg van een operatie), zwangerschap (uw kindje maakt ook gebruik van uw ijzervoorraad!) of een chronische aandoening waardoor uw lichaam te weinig ijzer opneemt, zoals de ziekte van Crohn (ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal), coeliakie (gluten-intolerantie), reuma, aandoeningen van het maag-darmstelsel en ontstekingsziekten.
IJzertekort: symptomen
Bloedarmoede (anemie) is een bekend gevolg van ijzertekort. Naast een algeheel gevoel van zwakte en aanhoudende vermoeidheid kunt u bovendien last krijgen van:
* een bleke gelaatskleur
* lepeltjesnagels
* verminderde spierfunctie
* hoofdpijn
* kortademigheid
* rusteloze benen
* hartkloppingen
* concentratieproblemen
* duizeligheid
* vermindering van de conditie van uw haar (uitval) en nagels (afbrokkelen)
IJzertekort: behandeling
Een ijzertekort kan uitsluitend via een bloedonderzoek worden bevestigd. De behandeling van het ijzertekort is afhankelijk van de oorzaak ervan.
Voedingspatroon:
Zorg er voor dat u voldoende ijzerrijke voeding eet en vul dit aan met voldoende Vitamine C zodat het ijzer goed wordt opgenomen.
IJzersupplement:
Tijdens zwangerschap of bij ernstig bloedverlies kan uw arts u een ijzersupplement voorschrijven. Een dergelijk supplement dient u vaak voor een langere periode te gebruiken totdat het ijzergehalte in uw bloed weer op peil is.
IJzerinjecties:
Bij een ernstig en aanhoudend ijzertekort als gevolg van een chronische aandoening kan in overleg met uw arts worden gekozen voor ijzerinjecties.
Tot slot is belangrijk om te weten dat roken en overmatig alcoholgebruik een al bestaand ijzertekort kunnen verergeren. Indien u rookt of alcohol gebruikt, heeft u er derhalve baat bij om hiermee te stoppen.