Wat is jicht?

Jicht is een aandoening waarbij het lichaam te veel urinezuur vasthoudt. Dit urinezuur kan kristalvorming rond een gewricht veroorzaken. Hierdoor ontstaan pijnlijke gewrichtsontstekingen (artritis). Jicht komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Deze aandoening ontstaat bij mannen vaak na middelbare leeftijd of bij vrouwen na de menopauze.

Oorzaak van jicht

Bij jicht is de hoeveelheid urinezuur in het bloed verhoogd. Deze verhoging kan worden veroorzaakt doordat er onvoldoende urinezuur wordt uitgescheiden via de ontlasting en/of de urine. Een deel van de mensen met te veel urinezuur ontwikkelt kristallen in de gewrichten waardoor jicht ontstaat en de gewrichten gaan ontsteken. Vaak zijn bij iemand met jicht bepaalde risicofactoren aanwezig die de kans op het krijgen van jicht kunnen verhogen of een jichtaanval kunnen versterken, zoals:

 • Nierfunctiestoornissen kan een verminderde uitscheiding van urinezuur veroorzaken
 • Overgewicht
 • Gebruik van diarree remmers kan een verminderde uitscheiding van urinezuur veroorzaken
 • Diabetes mellitus
 • Purinerijk voedsel zoals schaaldieren, orgaanvlees of wildvlees kan urinezuur verhogend werken
 • Overmatig alcoholgebruik (met name bier heeft een urinezuur verhogend effect)
 • Bovendien komt jicht relatief vaak voor bij mensen die ook te maken hebben met een te hoog cholesterol, hart-vaatziekten en/of hypertensie (een te hoge bloeddruk).

  Jicht symptomen

  Gewrichtspijn en -ontsteking zijn de meest bekende symptomen van jicht. Een ontsteking is te herkennen aan roodheid, zwelling en een warm gevoel op de plaats van het gewricht. Vaak manifesteert jicht zich bij de grote teen of vingertoppen. Jicht kan zicht echter ook ontwikkelen in de knie, enkel, voet, oorschelp of pols. Naast de gewrichtspijn kunnen ook huidklachten en nierenklachten worden veroorzaakt. Jicht kan bijvoorbeeld leiden tot nierstenen of knobbeltjes onder de huid die ‘tophi’ worden genoemd.

  Jicht behandeling

  Een jichtaanval geneest doorgaans binnen één tot drie weken. De pijn kan worden behandeld met pijnstillers en iemand met herhaaldelijke jichtaanvallen kan in aanmerking komen voor behandeling met andere geneesmiddelen. Verder staat leefstijladvies centraal om toekomstige jichtaanvallen zo goed mogelijk te voorkomen, zoals het streven naar een gezond lichaamsgewicht, alcoholbeperking en/of een gezonde voeding. Tijdens een periode van jichtaanvallen is het belangrijk om het gewricht niet te belasten en om goed water te drinken (geen bier..) om nierstenen te voorkomen. Overmatige belasting van het gewricht kan misvormingen en functieverlies veroorzaken. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voor een passend behandeladvies.

  Share Button