Wat is Kyfose?

Kyfose is een afwijking van de wervelkolom. De wervelkolom heeft een buitensporige kromming in de rug zoals bij een bochel, waarbij een ‘bolle rug’ zichtbaar is. Bij mensen met een gebochelde rug spreekt men derhalve van ‘Kyfose’.

Kyfose

Kyfose, scoliose, lordose en kyfoscoliose

Bij kyfose is dus sprake van een bolle kromming van de rug. Er zijn ook andere krommingen mogelijk, al spreekt met dan niet van kyfose. De term ‘scoliose’ staat voor een zijwaartse kromming terwijl de term ‘lordose’ wordt gehanteerd bij een kromming juist in buitensporige mate naar voren wijst. Tot slot spreekt men van ‘kyfoscoliose’ indien een combinatie van kyfose en scoliose van toepassing is. Kyfoscoliose is in de meeste gevallen een aangeboren aandoening.

Kyfose: oorzaak

Een slechte of slappe houding is een veel voorkomende oorzaak van Kyfose. De rugspieren verslappen en zorgen voor een ‘abnormale’ houding. Bijvoorbeeld een verkeerde zithouding kan kyfose bespoedigen. Bovendien kan rachitis kyfose veroorzaken. Kyfose kan daarnaast veroorzaakt worden door de ziekte van Scheuermann. Dit is een groeistoornis waarbij de wervels vergroeid zijn. Met name omdat de wervels bij deze ziekte wigvormig worden, kan zich kyfose ontwikkelen. Ook de ziekte van Bechterew kan kyfose veroorzaken. Bechterew is een reumatische aandoening met symptomen van rugklachten. Tot slot kunnen ouderdom en osteoporose een rol spelen bij de ontwikkeling van kyfose.

Kyfose: behandeling

Hoe je Kyfose moet behandelen, hangt af van de oorzaak. Bij de ziekte van Scheuermann zijn stretch-oefeningen en spierversterkende kuren een hulpmiddel. De spier- en rugpijn verminderen door deze oefeningen. Het dragen van een brace – vooral bij jongeren die deze aandoening hebben – is dikwijls aangewezen. Bij ouderen gaat de aandacht veelal uit naar de behandeling van osteoporose. In uiterst zeldzame gevallen wordt overgegaan tot een chirurgische ingreep. Onafhankelijk van de oorzaak, is het raadzaam om uw arts te raadplegen om u te helpen bij de keuze voor een behandeloptie.

Share Button