Het hart bestaat uit vier hartkamers en vier hartkleppen. De hartkleppen zijn een soort poortjes die ervoor zorgen dat het bloed de juiste richting in stroomt. De hartklep gaat open wanneer het bloed er doorheen moet stromen en sluit weer als het bloed aan de andere kant is. Hier leest u meer over: de hartkleppen.

Zieke hartkleppen sluiten soms niet meer voldoende waardoor ze gaan lekken. In medische termen wordt dit hartklep insufficiëntie genoemd, waarbij sprake is van één of meerdere lekkende hartkleppen. Door de lekkende hartklep kan het bloed de verkeerde richting in terugstromen. De hartkamer wordt hierdoor groter en de pompfunctie van het hart zal verzwakken. Er moet namelijk extra bloed uit de hartkamer worden gepompt om de lekkage te compenseren. Een lekkende hartklep betekent dus niet dat het bloed letterlijk uit het hart lekt, maar dat het bloed langs de klep terugstroomt doordat de klep onvoldoende sluit. Een lekkende hartklep kan leiden tot hartfalen, vermoeidheid en hartritmestoornissen.

Lekkende hartklep

Oorzaak lekkende hartklep

Bij een zieke hartklep is in sommige gevallen een aangeboren afwijking de oorzaak. De hartkleppen kunnen vanaf de geboorte bijvoorbeeld te groot zijn, te klein zijn of met elkaar vergroeid zijn. Lekkende hartkleppen kunnen echter ook het gevolg zijn van kalkafzetting door ouderdom, een myocardinfarct, endocarditis of acuut reuma. Door beschadiging of littekens aan de hartklep kan deze vernauwen (zoals bij aortaklepstenose) en/of gaan lekken.


Symptomen lekkende hartklep

Een lekkende hartklep merkt u niet altijd. Met name als de lekke hartklep geleidelijk verslechtert, zal uw lichaam zich zo lang mogelijk aanpassen en de gevolgen compenseren door het hart harder te laten werken. Bij sommige mensen ontwikkelt de lekkende hartklep zich echter tot hartfalen, met symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning of s’nachts, pijn op de borst, duizeligheid bij inspanning en/of dikke enkels. Ook hartritmestoornissen of hartkloppingen kunnen het gevolg zijn van een lekkende hartklep.

Behandeling lekkende hartklep

Het lijkt misschien vreemd, maar zelfs een ernstige hartklep aandoening hoeft nog niet direct symptomen te geven. Zo lang het lichaam zich kan aanpassen door bijvoorbeeld het hart harder te laten werken, voelt u zich wellicht relatief goed ondanks de lekkende hartklep. De cardioloog zal onderzoeken hoe ernstig de aandoening werkelijk is en bepalen op welke termijn behandeling van de lekkende hartklep moet plaatsvinden. Operatief repareren van de hartklep of een hartklep vervangen is soms nodig. Ook medicijnen of een ballondilitatie behoren tot de behandelopties.

In overleg met uw arts zult u bepalen wat het juiste moment van behandeling of vervanging van de zieke hartklep is. Soms voelt u zich misschien nog relatief goed en lijkt een operatie een te grote maatregel, echter kan in sommige gevallen de kracht van de hartspier dermate sterk verminderen dat het risico op hartfalen te groot is. Om verdere hartproblemen te voorkomen kan een spoedige behandeling van de lekkende hartklep dan een goede keuze zijn.

Belangrijk om te weten is dat sommige operaties aan de hartkleppen een verhoogd risico op endocarditis kunnen geven. Dit risico bestaat met name in geval van vervanging van de hartklep door een donor- of kunstklep. Voorzorgsmaatregelen om dit risico op endocarditis te minimaliseren, worden dan aanbevolen. Ook dit kunt u overleggen met uw arts.

Uw kennis of ervaring

U kunt hieronder uw kennis of ervaring delen door een reactie te plaatsen. Heeft u tips voor mensen met een lekkende hartklep? Of wilt u informatie delen die nog niet op deze pagina staat vermeld? Wie weet helpt u hier iemand mee dus deel gerust uw kennis!

Share Button