Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een pijnlijke, naar binnen drukkende eeltplek en wordt ook wel clavus of eksteroog genoemd. Likdoorns zijn het gevolg van herhaalde druk of wrijving op de huid. Hierdoor ontstaat een eeltplek die de huid in wordt geduwd. Likdoorns ontstaan vrijwel altijd op de handpalm of de voet. De meest voorkomende plaatsen voor likdoorns zijn:

  • Onder de voetzool
  • Bovenop de tenen
  • Tussen de tenen, voornamelijk tussen de kleine teen en de teen ernaast

Likdoorns zijn niet schadelijk, maar kunnen vervelende pijnklachten veroorzaken. Doordat vrouwen vaker te nauwe schoenen dragen dan mannen, hebben vrouwen eerder last van likdoorns.

Likdoorn: oorzaak

Een likdoorn of eksteroog ontstaat op plekken waar druk wordt uitgeoefend of op plekken die onderhevig zijn aan veel wrijving. Als gevolg van die wrijving gaat deze plek op de huid extra groeien (verhoorning). Wanneer de verhoorning van de huid sterk toeneemt, spreekt men van eelt. Een dergelijke eeltplek is niet schadelijk en dient als bescherming van de huid. Wanneer de druk echter toe blijft nemen, kan de eeltplek zich niet verder ontwikkelen en wordt deze naar binnen toe gedrukt. Deze naar binnen drukkende eeltplek wordt een likdoorn genoemd en kan behoorlijk pijnlijk zijn. Overtollige eeltplekken kunnen ontstaan door een afwijkende houding van voeten en/of tenen, verkeerde schoenen, herhaaldelijke bewegingen, overgewicht, dunner wordende huid of slechte voetverzorging.

Likdoorn: symptomen

Vooral wanneer onderliggende zenuwuiteinden geïrriteerd raken, kan een likdoorn vervelende pijnklachten veroorzaken. Een likdoorn is niet altijd makkelijk te onderscheiden van voetwratten of eeltplekken. Likdoorns hebben een wigvormig profiel en zijn maximaal enkele millimeters groot. Ze bevinden zich meestal boven een benig gedeelte op de voet. Het midden van de likdoorn is vaak donker door de ophoping van dode huidcellen. Anders dan voetwratten hebben likdoorns geen zwart puntje (puntbloedinkjes) in het midden. Ook is bij een likdoorn de pijn alleen afkomstig van de plek zelf en niet aanwezig bij druk vanaf de zijkanten, zoals bij een wrat. Vooral wanneer u last heeft van een slechte bloedcirculatie of als u suikerziekte heeft, is het van belang uw voeten regelmatig op likdoorns te controleren. Bij deze mensen is het risico op complicaties namelijk een stuk groter dan bij gezonde mensen.

Likdoorn: behandeling

Likdoorns kunnen worden behandeld door de hoornlaag van de huid los te weken met behulp van salicylzuur. Hiervoor kunt u het beste likdoornpleisters gebruiken. Wanneer het niet lukt om de likdoorn zelf te verwijderen, kunt u deze weg laten snijden bij een pedicure. Wanneer de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen, kan de likdoorn na verwijdering al snel weer terug komen. Probeer dus de oorzaak van de druk aan te pakken, bijvoorbeeld door andere schoenen aan te schaffen indien de likdoorn vanwege knellende schoenen is veroorzaakt.

Share Button