Wat is een longembolie?

Longembolie - bloedstolselEen longembolie is een plotselinge afsluiting van de slagader die bloed van het hart naar de longen vervoert. Meestal wordt de slagader door een bloedstolsel geblokkeerd. De gedeelten van de longen die zich achter de verstopping bevinden, krijgen hierdoor te weinig bloedtoevoer. Hierdoor kan het lichaam via dit deel van de long niet langer zuurstof opnemen. Als gevolg hiervan komt er minder zuurstof in het bloed terecht met zuurstoftekort en benauwdheidsklachten tot gevolg. Een longembolie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bloedstolsel (trombus), maar kan in uitzonderlijke gevallen ook een andere oorsprong hebben. Zo kan een longembolie ook veroorzaakt worden door een tumor, een luchtbel of vetbolletjes. Afhankelijk van de grootte en locatie van de afsluiting kan een longembolie milde tot zeer ernstige gevolgen hebben. Een longembolie komt per jaar voor bij ongeveer 10.000 tot 12.500 mensen.

Longembolie: oorzaak

Een longembolie is in de meeste gevallen het gevolg van de aanwezigheid van een bloedprop in een ader in het bovenbeen of het bekken. Dit bloedstolsel kan vervolgens losschieten en via de bloedbaan de longen bereiken. In de kleinere bloedvaten in de longen kan dit stolsel vervolgens voor een verstopping zorgen. Er is een aantal risicofactoren dat het ontstaan van bloedstolsels en dus van longembolieën kan vergroten:

  • Bedlegerigheid of een lange periode van inactiviteit
  • Kanker
  • Gebruik van oestrogenen, bijvoorbeeld in de anticonceptiepil of hormoontherapie
  • Een zwangerschap, bevalling of kraambed
  • Roken
  • Een onderliggende chronische longziekte, zoals astma of COPD
  • Hart- en vaatziekten
  • Overgewicht of obesitas
  • Een te hoge bloeddruk
  • Een eerdere longembolie

In zeldzame gevallen kan een longembolie worden veroorzaakt door een luchtbelletje, bijvoorbeeld na het verkeerd aanprikken van een bloedvat of als gevolg van decompressieziekte bij duikers. Daarnaast kunnen ook vetdruppeltjes die soms in de bloedbaan komen na een botbreuk leiden tot afsluiting van een bloedvat in de longen.

Longembolie: symptomen

In het geval van een kleine longembolie ervaren de meeste patiënten geen symptomen. Bij een grotere longembolie hebben patiënten vaak last van benauwdheid, pijn op de borst en hoesten (soms met bloed). Minder vaak voorkomende klachten zijn een versnelde ademhaling, een verhoogde hartslag, koorts, zweten en duizeligheid. Een longembolie kan voor veel mensen een zeer beangstigende gebeurtenis zijn.

Longembolie: behandeling

Omdat symptomen van een longembolie lijken op die van een hartaanval of een longontsteking, wordt de ziekte niet altijd herkend. Een arts kan meestal met behulp van bloedonderzoek en aanvullende scans de diagnose stellen. Vervolgens wordt er behandeld met stollingsremmende middelen (zogenaamde ‘bloedverdunners’) om het bestaande bloedstolsel op te lossen en het ontstaan van nieuwe bloedproppen te voorkomen. Patiënten moeten na de initiële behandeling met anti-stollingsmiddelen deze medicijnen vaak nog ongeveer een half jaar blijven gebruiken.

Share Button