Wat is pneumonie?

Pneumonie is de medische benaming voor longontsteking. Het is een ontsteking van de longblaasjes en het omliggende longweefsel. Vaak beperkt de longontsteking zich tot één long, maar het komt ook wel eens voor dat beide longen zijn geïnfecteerd. Dan is er sprake van een dubbele longontsteking of bilaterale pneumonie. Voor een goede behandeling wordt longontsteking door artsen in verschillende soorten ingedeeld. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen een longontsteking die in het ziekenhuis is opgedaan of gewoon buiten. Een tweede indeling is de lobaire en gegeneraliseerde longontsteking. Bij een lobaire pneumonie zijn één of twee van de vijf longkwabben geïnfecteerd, bij een gegeneraliseerde longontsteking zijn alle vijf de longkwabben aangedaan.
Longontsteking pneumonie

Longontsteking: oorzaak

Pneumonie ontstaat vaak als gevolg van een verkoudheid of wanneer men al een lage weerstand heeft. Er zijn heel veel verschillende micro-organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en gisten, die verantwoordelijk kunnen zijn voor een longontsteking. Hierdoor kunnen de oorzaken verschillen van mens tot mens. Echter wordt de buitenshuis opgedane longontsteking veelal veroorzaakt door een bacterie die ‘pneumokok’ of ‘Streptococcus Pneumoniae’ wordt genoemd. Soms is een influenzavirus (griepvirus) de veroorzaker van de infectie. De in het ziekenhuis opgedane pneumonie wordt vaak veroorzaakt door andere bacteriën, maar ook een gist of schimmel kan de oorzaak zijn.

Longontsteking: symptomen

Pneumonie kent verschillende symptomen, namelijk:

  • hoesten – soms in combinatie met groen slijm;
  • koorts – in het beginstadium kan deze zelfs zeer hoog zijn;
  • pijn in de borst, vooral bij het (diep) ademhalen en hoesten;
  • pijn onder in de rug;
  • moeite met ademhalen en snel buiten adem zijn (kortademigheid).

Bij kinderen komt ook nog wel eens neusvleugelen voor, evenals diarree. Daarnaast kunnen er nog andere verkoudheidssymptomen ontstaan, zoals keelpijn, verstopte oren, druk in het hoofd en een verstopte neus. Door de kortademigheid is vermoeidheid ook een bijverschijnsel van longontsteking. Bij het ademhalen kan de arts een piepend en gorgelend geluid horen in de longen.

Longontsteking: behandeling

Wanneer de longontsteking is veroorzaakt door een bacterie dan kan – wanneer deze tijdig is ontdekt – deze worden behandeld met antibiotica. Voor een effectieve behandeling is het noodzakelijk om de kuur helemaal af te maken. Slaat de kuur niet aan, dan kunt u worden opgenomen in het ziekenhuis, waar er via een infuus antibiotica worden toegediend. Wordt de longontsteking veroorzaakt door een virus dan zult u andere medicijnen voorgeschreven krijgen. Antibiotica helpt namelijk alleen tegen een bacteriële infectie. Het wordt sterk aanbevolen om uw arts te raadplegen voor een passend behandeladvies.

Share Button