Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een wondje of gat in het slijmvlies van de maagwand of het begin van de twaalfvingerige darm. De maagwand is bedekt met een dikke laag slijmvlies. Hierin bevinden zich klieren die maagsappen produceren. Deze sappen zijn van groot belang bij het verteren van voedsel en het doden van bacteriën. In het geval van een maagzweer is er een gat ontstaan in deze beschermde slijmlaag. Hierdoor komt het onderliggende weefsel bloot te liggen, wat pijnklachten kan veroorzaken.

Maagzweer

Maagzweer: oorzaak

In de meeste gevallen wordt een maagzweer veroorzaakt door een bacterie genaamd Helicobacter pylori. Dit is één van de weinige bacteriën die de zure omgeving van de maag kan overleven. De bacterie veroorzaakt echter niet altijd klachten. Ongeveer één op de vijf mensen die de bacterie bij zich draagt, ontwikkelt ook daadwerkelijk een maagzweer. Een andere mogelijke oorzaak is het overmatig gebruik van bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers. Deze kunnen het maagslijmvlies bij veelvuldig gebruik irriteren en beschadigen. Daarom wordt in sommige gevallen aangeraden om gebruik van deze pijnstillers te combineren met gebruik van maagbeschermende middelen. Andere factoren die het risico op maagzweren vergroten, zijn erfelijke factoren, roken, stress, alcoholgebruik en een slecht eetpatroon. Een maagzweer komt bij mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen.

Maagzweer: symptomen

Een maagzweer gaat vrijwel altijd gepaard met pijnklachten in de bovenbuik. Doordat het slijmvlies dat de maagwand beschermt, beschadigd is geraakt, komen onderliggende zenuwen in het bindweefsel bloot te liggen. Deze zenuwen komen vervolgens in contact met het zure maagsap, wat hevige pijnklachten als gevolg kan hebben. Een zweer in de maag geeft de meeste klachten direct na de maaltijd, terwijl een zweer in de twaalfvingerige darm juist bij een lege maag klachten geeft. Mensen met een maagzweer kunnen ook last hebben van braken, misselijkheid en een verminderde eetlust. In sommige gevallen zorgt een maagzweer voor een maagbloeding. Dit kan leiden tot bloed in de ontlasting en op de lange termijn zorgen voor bloedarmoede. Bij hoge uitzondering kan een maagzweer leiden tot een maagperforatie. Dit is een ernstige conditie waarbij maagsappen in de buikholte terecht komen, waardoor de patiënt zeer hevige buikpijn ondervindt. In het geval van een maagperforatie moet er direct medische hulp worden ingeschakeld.

Maagzweer: behandeling

Een arts kan door middel van een kijkonderzoek vaststellen of u een maagzweer heeft. Via het bloed, de ontlasting of de adem kan worden vastgesteld of de Helicobacter pylori in uw lichaam aanwezig is. Als de bacterie de veroorzaker is van de maagzweer wordt de patiënt behandeld met antibiotica in combinatie met maagzuurremmers. Deze behandelmethode leidt in negen van de tien gevallen tot verdwijning van de bacterie uit de maag. Als de bacterie niet wordt gevonden, wordt alleen met maagzuurremmers behandeld. Door de zuurvorming in de maag te remmen heeft het gat in het slijmvlies de kans zich langzaamaan te herstellen.

Share Button