Wat is netelroos?

Netelroos - galbultenNetelroos is een jeukende uitslag van de huid die ook wel bekend staat als ‘urticaria’ of ‘galbulten’. De aandoening netelroos wordt gekenmerkt door heftig jeukende, rode of bleekroze bulten op de huid. Deze galbulten kunnen over het gehele lichaam ontstaan en laten een grote diversiteit aan vormen en maten zien. De naam netelroos is afgeleid van de bultjes die ontstaan op de huid wanneer iemand in contact komt met brandnetels. De uitslag ontstaat vaak heel snel (binnen een half uur) en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot enkele dagen. De aandoening is in de meeste gevallen niet ernstig, maar kan wel behoorlijk vervelend zijn.

Netelroos: oorzaak

Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven last van netelroos of galbulten. Netelroos is het gevolg van een allergische reactie of overgevoeligheidsreactie. Een dergelijke reactie kan vele oorzaken hebben, maar ontstaat meestal als gevolg van blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen, medicijngebruik, een infectie, fysische prikkels, een onderliggende ziekte of een contactallergie. Wanneer u overgevoelig bent voor één van deze factoren en hiermee in aanraking komt, kunnen de mestcellen in uw huid histamine gaan produceren. Histamine is een stofje dat een ontstekingsreactie opwekt met roodheid, zwelling en jeuk van de huid tot gevolg. In meer dan driekwart van de gevallen wordt echter geen directe oorzaak van de netelroos gevonden.

Netelroos: symptomen

Bij netelroos is de allergische reactie van de huid één van de voornaamste symptomen. Netelroos zorgt met name voor heftige jeuk, maar kan ook pijnklachten tot gevolg hebben. Galbulten zien er lang niet bij iedereen hetzelfde uit. Zo kunnen er kleine rode bultjes ontstaan, maar ook grote bleke plekken op de huid te zien zijn. Ook kunnen verschillende galbulten samensmelten tot grote plakkaten. Vaak hebben deze plakkaten een scherpe, duidelijk zichtbare rand. Naast het ontstaan van galbulten kunnen er nog meer symptomen optreden als gevolg van de allergische reactie. Zo kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, koorts en een zwelling van de tong en/of het strottenhoofd. Veel mensen hebben voornamelijk ‘s avonds klachten van netelroos die dan over het algemeen in de loop van de ochtend weer verdwijnen.

Netelroos: behandeling

In de meeste gevallen trekken galbulten binnen 24 uur vanzelf weg. Bij terugkerende symptomen zal de behandelend arts in veel gevallen eerst de oorzaak van de galbulten willen vinden. Hiervoor zult u een allergietest moeten doen. Indien een oorzaak wordt gevonden, volgt veelal een oorzakelijke behandeling waarbij het vermijden van de prikkel die de reactie veroorzaakt de galbulten kan verminderen. Indien uw arts kiest voor een symptomatische behandeling, zoals bij zeer ernstige jeuk of lang aanhoudende klachten, zal meestal een antihistaminicum worden voorschreven. Dit medicijn remt de productie van histamine, waardoor de allergische reactie kan verminderen. Er zijn ook andere geneesmiddelen waar de arts voor kan kiezen. Met behulp van uw huisarts of specialist kunt u de behandeloptie vinden die het beste past bij uw specifieke situatie.

Share Button