Wat zijn neuspoliepen?
Neuspoliepen (medische benaming ‘polyposis nasi’) is een goedaardige aandoening aan het neusslijmvlies. Hierbij ontstaan er slijmvlieszakken in de neus en soms ook (of alleen) in de bijholten. Wij noemen het neuspoliepen, maar het heeft niets met kwaadaardige gezwelletjes te maken. Neuspoliepen zijn altijd goedaardig, maar kunnen wel voor heel wat hinder zorgen. Een neuspoliep is rozig van kleur en ontstaat vaak in een van de zeefbeenholten. Hier groeien ze langzaam totdat ze uiteindelijk in de neusholte zakken en zichtbaar worden. Soms groeien neuspoliepen omhoog, waardoor ze de buis van Eustachius kunnen blokkeren.
Neuspoliepen: oorzaak
Wat precies de oorzaak is voor het ontstaan van een neuspoliep verschilt van mens tot mens. Vaak is het een gevolg van een chronische bijholteontsteking, hyperactief neusslijmvlies, astma, taaislijmziekte, een hevige allergie of andere aandoeningen waarbij het neusslijmvlies actief betrokken is. Een neuspoliep kan ontstaan door een opstopping van het bloed in het neusslijmvlies. Het zou ook kunnen ontstaan door een scheurtje in het neusslijmvlies. Door het helingsproces kan er wat woekering ontstaan.
Neuspoliepen: symptomen
De symptomen die komen kijken bij het hebben van neuspoliepen, lijken heel erg op een gewone verkoudheid. Vaak is er sprake van een loopneus of juist neusverstopping. Deze verstopping wordt vaak erger als men gaat liggen, waardoor er slaapstoornissen en heftig snurken ontstaan. Het is overigens ook moeilijker om door de neus te ademen, waardoor men overgaat op een mondademhaling. Dit kan een droge mond veroorzaken en zelfs een hogere vatbaarheid voor cariës en een slechte adem. Wanneer een neuspoliep achterwaarts groeit kan het de buis van Eustachius afsluiten, waardoor men vaker een middenoorontsteking kan krijgen.
Neuspoliepen: behandeling
De diagnose kan soms door de huisarts maar wordt meestal door de KNO-arts vastgesteld. Na diagnose zijn er verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo kan de neuspoliep onder plaatselijke verdoving worden verwijderd, dit gebeurt altijd bij grotere neuspoliepen. Bij kleine neuspoliepen krijgt men eerst een corticosteroïdenneusspray voor een aantal weken. Vervolgens zal er worden gekeken of de behandeling effectief is. Zo ja, dan wordt deze behandeling nog even voortgezet. Mocht dit niet helpen, wordt er overgegaan tot een operatie met een plaatselijke verdoving. Dit zal namelijk het ademhalen weer verbeteren.