Wat is nierbekkenontsteking?
De nieren functioneren als een filter van het bloed en zorgen voor de uitscheiding van afvalstoffen via de urine. Het nierbekken of pyelum bevindt zich aan de binnenkant van de nieren en vormt een tijdelijke opvangplaats voor de urine. Vanuit hier stroomt de urine via de urineleider verder naar de blaas. Wanneer de wand van het nierbekken ontstoken is, spreekt men van nierbekkenontsteking of pyelonefritis. Het is een veel voorkomende aandoening van de nieren die zich vaker voordoet bij vrouwen dan bij mannen. Nierbekkenontsteking kan zich voordoen in één nier of in beide nieren tegelijkertijd. De ziekte kan zowel een acuut als een chronisch verloop laten zien.
Nierbekkenontsteking: oorzaak
Een nierbekkenontsteking wordt in de meeste gevallen door bacteriën veroorzaakt. De darmbacterie Escherichia coli is verantwoordelijk voor 90% van de gevallen van nierbekkenontsteking. Deze bacteriën komen eerst via de plasbuis in de blaas terecht en kunnen vervolgens opklimmen via de urineleider. De meest voorkomende oorzaak van nierbekkenontsteking is dan ook een verwaarloosde of onvoldoende behandelde blaasontsteking. Factoren die de kans op blaas- en nierbekkenontsteking verhogen zijn geslachtsgemeenschap, zwangerschap en de aanwezigheid van een urinekatheter. Ook verstoppingen van de urinewegen, zoals nierstenen, aangeboren afwijkingen of een vergrote prostaat, kunnen het risico op nierbekkenontsteking vergroten. Soms kunnen bacteriën uit andere geïnfecteerde organen, zoals de amandelen, huid, galblaas of blinde darm, via de bloedbaan in het nierbekken terecht komen. Een chronische nierbekkenontsteking komt vrijwel alleen voor bij patiënten met een ernstige onderliggende afwijking. Een voorbeeld hiervan is het optreden van reflux, het terugstromen van urine vanuit de blaas naar de urineleiders. Deze conditie doet zich voornamelijk voor bij jonge kinderen.
Nierbekkenontsteking: symptomen
Nierbekkenontsteking kan leiden tot hevige pijnklachten in de rug vlak boven het middel. Vaak straalt deze pijn uit naar de onderrug, zij en geslachtsorganen. Daarnaast kan nierbekkenontsteking zorgen voor hoge koorts met koude rillingen en voor misselijkheid en braken. Andere klachten van een nierbekkenontsteking kunnen vergelijkbaar zijn met klachten van een blaasontsteking. Zo is de urine vaak lichtrood (door de aanwezigheid van bloed), troebel en geurend. Ook is er de frequente drang om te urineren en is er pijn bij het plassen. In het geval van chronische nierbekkenontsteking zijn pijnklachten vaak minder hevig, maar kunnen wel vermoeidheidsklachten, verminderde eetlust, een vervelend gevoel en conditieverlies optreden.
Nierbekkenontsteking: behandeling
Wanneer u klachten van een blaas- of nierbekkenontsteking ondervindt, is het noodzakelijk een arts te raadplegen. Deze kan door middel van een urineonderzoek vaststellen welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt. Vervolgens kan op basis hiervan behandeld worden met het juiste type antibiotica. Daarnaast is het belangrijk veel rust te nemen en voldoende te drinken. Wanneer u ernstige pijnklachten ondervindt, kunt u wellicht pijnstillende medicatie voorgeschreven krijgen.