Wat is osteomalacie?

Osteomalacie is in feite de volwassen vorm van rachtitis en een voorloper van osteoporose. Deze aandoening wordt veroorzaakt omdat er te weinig calcium wordt afgezet in de botten. Hierdoor ontstaan weke botten die zacht en meer buigzaam zijn.

Oorzaak osteomalacie

Osteomalacie wordt voornamelijk veroorzaakt vanwege te weinig vitamine D in het lichaam. Vitamine D moet onder andere zorgen voor de afzet van calcium in het bot zodat de botten hun stevigheid behouden. Sommige patiënten komen onvoldoende in aanraking met zonlicht of eten onvoldoende vitaminerijk en calciumrijk voedsel. Er kan echter ook sprake zijn van een ziekte waardoor de darmen onvoldoende van de voedingsstoffen opnemen, zoals bij een verminderde werking van de alvleesklier of bij een verwijdering van de maag (gastrectomie). Ook bepaalde vormen van nierziekten of diabetes kunnen osteomalacie veroorzaken. Tot slot kan osteomalacie een bijwerking zijn van sommige geneesmiddelen.

Symptomen

Symptomen van osteomalacie zijn bijvoorbeeld pijn in de botten en zwakke spieren. Met name in de lies wordt pijn ervaren, maar ook in bijvoorbeeld de borstkas en schouders. Iemand kan een bochel en kromming van de dijbenen ontwikkelen. In tegenstelling tot osteoporose, gaat osteomalacie niet vaak gepaard met een botbreuk.

Behandeling

Veelal moet extra vitamine D worden toegediend, soms in hoge dosering. Als osteomalacie het gevolg is van een andere aandoening, zal de oorzakelijke aandoening zo goed mogelijk worden behandeld. Als osteomalacie wordt vermoed als bijwerking van een geneesmiddel, moet in overleg met de arts worden overwogen wat u het beste kunt doen. Raadpleeg voor behandelopties sowieso eerst uw arts voor een deskundig advies dat past bij uw specifieke situatie.

Share Button