Wat is osteoporose?
Osteoporose is de medische benaming voor botontkalking. Kalk (calciumfosfaat) is de meest belangrijke bouwstof van de botten en geeft de botten stevigheid. Bij iemand met osteoporose verliezen de botten te veel kalk waardoor de botten hun stevigheid verliezen. Hierdoor ontstaat eerder een botbreuk, soms zelfs spontaan. Vrouwen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van osteoporose, met name vanaf de menopauze.
Calcium is niet alleen voor de botten belangrijk, maar ook voor de spieren (in het bijzonder de hartspier). Het is daarom erg belangrijk dat er altijd voldoende calcium in het bloed zit. Deze calcium wordt doorgaans uit de voeding gehaald. Zodra er een tekort aan calcium in het bloed dreigt te ontstaan, kan het lichaam dit tijdelijk compenseren door calcium uit de botten los te maken en via het bloed beschikbaar te stellen voor andere doeleinden zoals de hartspier. Mensen die vanwege een ziekte moeilijk voldoende calcium uit de voeding kunnen halen (bijvoorbeeld vanwege suikerziekte), hebben een verhoogde kans op osteoporose. Ook mensen bij wie het lichaam teveel de botafbraak stimuleert (bijvoorbeeld vanwege een overactieve schildklier of tijdens en na de menopauze), zal eerder botontkalking optreden.
Oorzaak van osteoporose
Er kunnen verschillende oorzaken van osteoporose zijn, hierbij een aantal op een rij:
Osteoporose symptomen
Het probleem met osteoporose is dat er nauwelijks symptomen van botontkalking merkbaar zijn. Soms breekt iemand met osteoporose spontaan een bot en blijkt dan pas dat al lange tijd sprake was van botontkalking. Op een röntgenfoto is dan zichtbaar of iemand osteoporose heeft. Sommige osteoporose patiënten hebben een wervel inzakking als gevolg van de aandoening. Dit kan pijn, kromming van de rug en lengteverlies veroorzaken. Tot slot kan pijn als symptoom van osteoporose worden genoemd, al is dit meestal een gevolg van bijvoorbeeld een wervel inzakking.
Iemand met osteoporose heeft een lage botmineraaldichtheid, oftewel een lage botmassa. Deze dichtheid kan op een betrouwbare manier worden gemeten met behulp van een DEXA-meting. Met dit hulpmiddel zou meer vroegtijdig osteoporose kunnen worden voorspelt.
Osteoporose behandeling
Uiteraard heeft het zo goed mogelijk voorkomen van botontkalking de voorkeur boven behandeling ervan. U kunt het risico op osteoporose bijvoorbeeld verminderen met behulp van:
Lichaamsbeweging en gebruik van specifieke geneesmiddelen behoren vaak tot de behandelopties van osteoporose. Raadpleeg uw huisarts of specialist voor informatie over de osteoporose behandeling die het beste past bij uw specifieke situatie.