Wat is peesontsteking?

Tendinitis is de medische aanduiding voor een peesontsteking. Pezen zijn zeer stevige banden die de spieren in uw lichaam verbinden met uw botten. Als gevolg van overbelasting van een spier kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in een pees. Dit leidt tot irritatie van de pees met pijnklachten als gevolg. Tendinitis is een steriele ontsteking, wat betekent dat er geen micro-organismen, zoals bacteriën of virussen, betrokken zijn bij het ontstekingsproces. Een peesontsteking kan zich in principe in het hele lichaam voordoen, maar ontstaat meestal in gewrichten van de hiel, elleboog, schouder, duim, heup, pols of knie. Bekende voorbeelden van peesontsteking zijn de zogenaamde tennisarm en de jumpers knee.

Peesontsteking - tendinitis - schouder hiel elleboog knie

Peesontsteking: oorzaak

Peesontsteking ontstaat meestal als gevolg van overbelasting door bijvoorbeeld zeer fanatiek trainen of het langdurig maken van repeterende bewegingen. Tendinitis gaat dan ook regelmatig samen met klachten die optreden bij RSI (Repetitive Strain Injury). Daarnaast kunnen ook blessures of ongevallen tendinitis tot gevolg hebben. Vooral oudere mensen hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van tendinitis. Doordat de kwaliteit en elasticiteit van pezen op latere leeftijd steeds minder wordt, hebben senioren een grotere kans op peesontstekingen. Ook onderliggende aandoeningen, zoals reuma of osteoporose, en bepaalde voet- of houdingsafwijkingen kunnen bijdragen aan het ontstaan van peesontstekingen.

Peesontsteking: symptomen

Het belangrijkste symptoom van tendinitis is een scherpe pijn, die zeer goed te lokaliseren is. Daarnaast kunnen de ontstoken pezen geïrriteerd aanvoelen en licht gezwollen zijn. Ook kan de huid rondom de peesontsteking een rode kleur laten zien en warm aanvoelen. Het aangedane gewricht kan, met name na een lange periode van inactiviteit, stijf en minder beweeglijk zijn. De pijn kan in de loop van de tijd erger worden en uit gaan stralen naar omliggende weefsels. Klachten van een peesontsteking kunnen soms moeilijk onderscheiden worden van symptomen van een slijmbeursontsteking. Ook slijmbeursontsteking ontstaat als gevolg van overbelasting van een spier, maar geeft vaak een doffere pijn vergeleken met de scherpe pijn die optreedt bij tendinitis.

Peesontsteking: behandeling

Pezen zijn zeer slecht doorbloede weefsels, waardoor het herstel van een peesontsteking lang kan duren. Klachten van tendinitis gaan vaak vanzelf weer over, maar kunnen enkele maanden aan blijven houden. De eerste dagen is het van belang veel rust te nemen, het gewricht eventueel te spalken en, wanneer nodig, te koelen met ijs. Belangrijk bij een peesontsteking is om relatieve rust te nemen. Dit wil zeggen dat het aangedane gewricht niet te zwaar belast moet worden, maar wel voldoende in beweging moet blijven. Een fysiotherapeut kan helpen bij het uitzoeken van oefeningen die het herstel van de pees bevorderen. Bij ernstige pijnklachten kunt u gebruik maken van pijnstillende medicatie of kan uw huisarts eventueel een injectie met ontstekingsremmende middelen geven.

Share Button