Een ontstoken hartzakje wordt in medische termen ‘pericarditis’ genoemd. ‘Pericard’ betekent hartzakje en ‘itis’ betekent ontsteking. Ontsteking hartzakje dus. Een pericarditis komt relatief vaak voor bij mannen tussen de 20 en 50 jaar. Soms ontstaat een pericarditis na een luchtweginfectie.

Oorzaak ontstoken hartzakje (pericarditis)

Pericarditis kan worden veroorzaakt door een ziekteverwekker (meestal een virus), door een algehele ontstekingsziekte van het lichaam (bijvoorbeeld lupus), door een hartinfarct, na een hartoperatie of door (de behandeling van) kanker. In de meeste gevallen blijft echter de exacte oorzaak van een ontstoken hartzakje onbekend.

Symptomen ontstoken hartzakje (pericarditis)

Het voornaamste symptoom van pericarditis is pijn op de borst. Meestal is deze pijn op de borst totaal anders dan bij angina pectoris. De pijn wordt in de meeste gevallen omschreven als een scherpe, stekende pijn midden op de borst of aan de linkerkant van de borst. Deze pijn wordt soms erger wanneer de patiënt diep ademhaalt of bij het liggen. Ook kan de pijn uitstralen naar de linkerschouder. Door rechtop te zitten kan de pijn van het ontstoken hartzakje verminderen. Andere symptomen zijn een verhoogde temperatuur, een ziek gevoel en soms ook pijn bij het slikken.

Behandeling ontstoken hartzakje (pericarditis)

Rust houden is erg belangrijk bij een ontstoken hartzakje. In sommige gevallen zal de arts kiezen voor ontstekingsremmers. Een acute pericarditis duurt gemiddeld zo’n twee tot zes weken en veroorzaakt verder geen problemen. Wanneer vochtophoping in het pericard ontstaat waardoor de pompfunctie van het hart belemmerd wordt, zal met een naald door de borstkas het vocht worden verwijderd door de cardioloog. Deze behandeling wordt ‘pericardiocentese’ genoemd. Tot slot kan pericarditis constrictiva ontstaan, wat betekent dat het hartzakje gedurende de tijd verhard en stugger wordt, waardoor het hart in een soort van hard omhulsel komt te zitten. Dit kan tot hartfalen leiden en in zo’n geval kan een operatieve ingreep nodig zijn.


Share Button