Wat is pleuritis?
Pleuritis is een ontsteking aan het borstvlies of het longvlies (pleura). Het longvlies zit strak om de longen heen als een soort beschermlaag. En het borstvlies is een weefsel dat de borstwand beschermt. De holte die tussen de longen en borst zit, wordt ook wel de longholte of pleuraholte genoemd. In deze holte zit longvocht dat ervoor zorgt dat de vliezen tijdens het ademen makkelijk over elkaar bewegen. Hierdoor kunt u vrij en pijnloos ademen. Raken de vliezen ontstoken, dan voelt dit aan alsof de vliezen ruw tegen elkaar schuren. Dit veroorzaakt een pijnlijke ademhaling. Een andere naam voor pleuritis is longvliesontsteking of borstvliesontsteking.
Pleuritis: oorzaak
Het longvlies zit op een plek in uw lichaam waar bacteriën niet zomaar bij kunnen komen. Pleuritis is daarom meestal het gevolg van problemen die u al langer in uw lichaam meedraagt. De aandoening wordt veroorzaakt door een sluimerende infectie of ziekte. Het kan beginnen met een simpele verkoudheid of griep die u heeft verwaarloosd. Maar ook meer ernstige aandoeningen kunnen aan de basis van pleuritis liggen. Denk bijvoorbeeld aan:
- COPD of andere chronische longziekten
- Longontsteking
- Longembolie
- Tuberculose
- Longvlieskanker
- Acute bronchitis
Pleuritis: symptomen
Pleuritis is een aandoening in het gebied van de longen en borst. Een veel voorkomende klacht is een pijnlijke ademhaling. Tussen het in- en uitademen door ervaart u vaak veel minder pijn dan wanneer u daadwerkelijk ademhaalt. Zeker als u diep ademhaalt, voelt u die scherpe pijn. Tevens hebben mensen met pleuritis vaak een droge hoest, waardoor de pijn nog meer verergert. En ook benauwdheid ligt op de loer. Behalve problemen met de ademhaling is ook pijn op de borst een veel gehoorde klacht. Deze pijn voelt u meestal aan één kant van de borstkas. Wel kan het doorstralen naar de schouders.
Pleuritis: behandeling
Een longvliesontsteking gaat niet zomaar over. Heeft u het vermoeden dat het om pleuritis gaat, dan kunt u het beste direct contact opnemen met de huisarts. Zoals gezegd, wordt pleuritis meestal veroorzaakt door een andere aandoening. Tijdens de behandeling wordt daarom niet zozeer de longvliesontsteking of borstvliesontsteking aangepakt, maar is er vooral aandacht voor de onderliggende oorzaak. Geneest dit, dan verdwijnt de longvliesontsteking of borstvliesontsteking vanzelf. Wat die behandeling is, hangt af van de ziekte. Ligt de oorzaak bij een bacteriële infectie, dan zal de dokter u antibiotica voorschrijven. Het beste kunt u uw arts raadplegen voor een behandeladvies dat het beste bij uw situatie past.