Wat is polymyalgia rheumatica?

Polymyalgia rheumaticaPolymyalgia rheumatica is een spieraandoening die leidt tot pijn en stijfheid van verschillende spiergroepen in het lichaam. In de meeste gevallen zijn spieren in de schouders, nek, bovenarmen, bekken en heupen aangedaan. De aandoening staat bij de meeste mensen beter bekend als ‘spierreuma’. Polymyalgia betekent letterlijk ‘pijn in meerdere spieren’, terwijl het woord rheumatica duidt op een aan reuma gerelateerde aandoening. Net als gewrichtsreuma is polymyalgia rheumatica namelijk een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat cellen van het afweersysteem zich richten tot eigen cellen en weefsels. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen van boven de 65 en treft vrouwen twee keer zo vaak als mannen.

Polymyalgia rheumatica: oorzaak

Spierreuma ontstaat wanneer immuuncellen het eigen lichaam gaan aanvallen, doordat het weefsel niet langer als lichaamseigen wordt herkend. Met name kleine bloedvaatjes in de spieren worden hierdoor getroffen. Als gevolg hiervan treden ontstekingsprocessen op in de pezen, peesschedes, gewrichtskapsels en de slijmbeurzen rond de gewrichten. De gewrichten zelf raken, anders dan bij gewone reuma, bij spierreuma niet beschadigd. Hoe het komt dat er een auto-immuunreactie optreedt bij polymyalgia rheumatica is nog niet bekend. Artsen vermoeden dat ontsteking van de slagaderen (arteriitis) in de spieren de pijn kan veroorzaken. Er lijken sterke overeenkomsten te zijn tussen het ziekteproces van arteriitis en dat van polymyalgia rheumatica.

Polymyalgia rheumatica: symptomen

Pijn in de schouders is vaak één van de eerste symptomen van polymyalgia rheumatica. De pijn kan toenemen na het maken van bepaalde bewegingen, maar kan ook verergeren na lange perioden van rust. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van pijn en stijfheid bij het opstaan of na een lange autorit. Naast pijn en stijfheid in de spieren kunnen er nog meer symptomen optreden bij polymyalgia rheumatica. Andere klachten die kunnen optreden zijn koorts, algehele vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies en somberheid. Omdat de symptomen van spierreuma sterk lijken op symptomen van andere, aanverwante aandoeningen kan het soms lastig zijn de diagnose te stellen. Een arts kan door middel van lichamelijk onderzoek en ondersteunend bloedonderzoek de oorzaak van de pijn en stijfheid in uw spieren proberen te achterhalen.

Polymyalgia rheumatica: behandeling

Polymyalgia rheumatica wordt meestal behandeld met corticosteroïden, een ontstekingsremmend medicijn. Dit zijn sterke middelen die snel kunnen zorgen voor afname van klachten als pijn, stijfheid en zwelling. Het nadeel van corticosteroïden is dat ze veel bijwerkingen kunnen hebben, zoals botontkalking en maagklachten. Om deze reden wordt de dosis tijdens de behandelperiode langzaamaan afgebouwd. Het genezingsproces van polymyalgia rheumatica duurt relatief lang. Bij veel mensen duurt het twee á drie jaar voordat de ziekte verdwijnt. Bij meer dan de helft van de mensen die ooit spierreuma hebben gehad, komt de ziekte op enig moment weer terug. De behandeling met corticosteroïden moet dan opnieuw gestart worden. Naast het slikken van medicatie, is het van belang uw spieren soepel en goed doorbloed te houden door voldoende te bewegen. Om de beste behandeloptie voor uw situatie inzichtelijk te krijgen, kunt u het beste uw arts raadplegen.


Share Button