Wat is roodvonk?

Roodvonk, ook wel Scarlatina genoemd, is een ongevaarlijke ziekte die veelal bij kleine kinderen voorkomt. Iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad, kan er mee besmet raken. Het komt het meest voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar oud. Volwassenen kunnen er echter ook mee besmet raken. Het is een besmettelijke ziekte die rode vlekjes veroorzaakt. De uitslag kan zich verspreiden over het gehele lichaam. Roodvonk kan gepaard gaan met hoge koorts, pijnlijke halsklieren, hoofdpijn, keelpijn en braken. Na een aantal dagen kan de huid gaan vervellen. Normaal gesproken duurt roodvonk 7 tot 10 dagen. Ongeveer 48 uur nadat antibiotica is ingenomen, is er geen besmettingsgevaar meer aanwezig.

Roodvonk: oorzaak

Roodvonk wordt veroorzaakt door de streptokokken bacterie. Deze bacteriën zitten in de mond of in de neus bij iemand die roodvonk heeft. Deze bacterie kan ook andere ziekten veroorzaken zoals bijvoorbeeld een krentenbaard, wondroos of keelontsteking. Veel mensen dragen de bacterie bij zich die roodvonk veroorzaakt, maar niet iedereen wordt er ook daadwerkelijk ziek van. De bacterie die roodvonk veroorzaakt wordt verspreidt door hoesten, niezen en praten. Er komen dan druppeltjes met de bacterie in de lucht. Wanneer anderen deze druppeltjes inademen, kunnen ze ermee besmet worden.

Roodvonk: symptomen

RoodvonkOngeveer 2 dagen nadat de bacteriën het lichaam zijn binnen gedrongen, worden ook de eerste symptomen zichtbaar. De incubatietijd, de periode tussen de besmetting en de eerste symptomen, ligt meestal tussen de 1 en 7 dagen. Roodvonk begint meestal met verlies van eetlust, koorts, keelpijn, pijnlijke halsklieren en/of hoofdpijn. Later kan dat overgaan in andere symptomen. De bacterie produceert namelijk toxine, dat huiduitslag veroorzaakt, in eerste instantie bij de hals en de borst. Later verspreidt deze huiduitslag zich over de rest van het lichaam. Bekend is ook de zogenaamde frambozentong, een tong die eerst wit wordt en daarna rood en dik. Na ongeveer 3 dagen begint de huid te vervellen. De ziekteverschijnselen van roodvonk duren ongeveer 7 tot 10 dagen.

Roodvonk: behandeling

Roodvonk gaat over het algemeen binnen een week tot 10 dagen vanzelf weer over. Goed drinken en voldoende rust kunnen het herstel helpen. Bij hevige klachten kan bijvoorbeeld antibiotica worden gebruikt voor de roodvonk behandeling. Ongeveer 24 tot 48 uur na de inname van antibiotica is een vermindering van de klachten zichtbaar. Ter voorkoming van verdere besmetting, kan het helpen wanneer er netjes gehoest en geniest wordt zodat bacteriën zich zo min mogelijk verspreiden. Verder is het raadzaam om zo veel mogelijk de handen goed te wassen met water en zeep om verdere besmetting te voorkomen. Ook is het ook verstandig om aangeraakte spullen schoon te maken, zeker bij kinderen. Ventileren of regelmatig het huis luchten kan ook zinvol zijn. Er is geen inenting tegen roodvonk beschikbaar.

Share Button