Wat is een schimmelnagel of kalknagel?
Een schimmelnagel is een verdikte, brokkelige nagel met daarbij een gelige of bruine verkleuring van de nagel(randen). Een nagel met deze kenmerken wordt ook wel een kalknagel genoemd. Het verschil tussen kalknagels en schimmelnagels is dat een schimmelnagel altijd wordt veroorzaakt door een schimmel terwijl dit bij een kalknagel niet altijd het geval hoeft te zijn. Een kalknagel kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt als gevolg van ouderdom, een huidziekte zoals psoriasis of vanwege slechte vaten en daarmee slechte toevoer van voedingsstoffen richting de nagel. Bij een schimmel- of kalknagel wordt het weefsel onder de nagel aangetast waardoor deze nagel langzaam zal afsterven en kan loslaten. De verkleuring ontstaat doordat de nagel niet meer voldoende voedingsstoffen krijgt om goed te groeien. Het ‘dikker worden’ van de kalknagel is niet anders dan een ophoping van dood weefsel dat de nagel omhoog werkt. Een schimmelnagel besmetting of kalknagel komt het meeste voor bij de voetnagels, echter kunnen ook de nagels van de hand geïnfecteerd raken.
Schimmelnagel of kalknagel: oorzaak
Niet elke kalknagel is een schimmelnagel alhoewel ze er hetzelfde uit zien. Een schimmelnagel wordt altijd veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een kalknagel kan ook andere oorzaken hebben die niets met een schimmel te maken hebben. Bijvoorbeeld kan bij iemand met slechte vaten en een slechte bloeddoorstroming een kalknagel ontstaan. Ook ouderdom of bepaalde huidziekten kunnen kalknagels veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een schimmelnagel of kalknagel is echter weldegelijk een infectie met een schimmelbacterie. De meest voorkomende huidschimmel die zo’n schimmelnagel veroorzaakt is de zogenaamde ‘Trichopython rubrum’. Een verminderde weerstand vergroot de kans op een schimmelinfectie. Dit is bijvoorbeeld in relatief grote mate het geval bij ouderen of mensen met een specifieke aandoening zoals diabetes of HIV.
Schimmelnagel of kalknagel: symptomen
De symptomen van een kalknagel zijn voornamelijk ontsierend en verder ongevaarlijk. De nagel heeft een gelige, bruine of groenige verkleuring en is brokkelig. Bovendien is de nagel dikker geworden en kan een kalknagel op den duur geheel of gedeeltelijk loslaten. In sommige gevallen is er tegelijk een schimmelinfectie van de huid zichtbaar (bijvoorbeeld huidschilfers/-kloofjes tussen tenen of schilfers bij de voet). Een schimmelnagel of kalknagel kan zowel bij de teennagels als bij de vingernagels ontstaan.
Schimmelnagel of kalknagel: behandeling
In veel gevallen is de behandeling van een schimmelnagel of kalknagel niet noodzakelijk. In sommige gevallen zal echter om cosmetische of medische redenen wel voor een behandeling worden gekozen. Medische redenen zijn bijvoorbeeld een slechte weerstand, diabetes mellitus of wanneer de schimmelinfectie andere ongemakken veroorzaakt zoals wondroos of eczeem. Het is goed om te weten dat de behandeling vaak lang (maanden) zal duren. Om te kiezen voor een behandeling en/of geneesmiddel die goed bij uw situatie past, kunt u het beste uw arts raadplegen.