Wat is slijmbeursontsteking (bursitis)?

Om goed te kunnen bewegen, is het van groot belang dat uw gewrichten soepel zijn. Omdat er grote krachten op de botten in uw gewrichten kunnen komen te staan, zijn er verschillende structuren in uw lichaam aanwezig die uw gewrichten beschermen. De slijmbeurs is hier een voorbeeld van. De slijmbeurs, ook wel bursa genoemd, is een soort holte gevuld met vocht die zich tussen de pezen, spieren en botten bevindt. De bursa werkt als een stootkussen en zorgt ervoor dat er geen wrijving ontstaat in bijvoorbeeld uw knie, schouder of elleboog. Wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt, spreekt men van een bursitis of slijmbeursontsteking.

Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking: oorzaak

Een slijmbeursontsteking kan diverse oorzaken hebben. Een trauma, zoals een klap of stoot, op een gewricht kan leiden tot een beschadigde slijmbeurs. Als gevolg hiervan zal de slijmbeurs zich vullen met bloed en extra vocht. Ook kunnen er bacteriën de slijmbeurs binnendringen, waardoor er een infectie optreedt. Ook bij een onderliggende gewrichtsontsteking, zoals jicht, kunnen er bacteriën vanuit het gewricht in de slijmbeurs terecht komen en voor een ontsteking zorgen. Veruit de meeste gevallen van slijmbeursontsteking zijn het gevolg van overbelasting. Zo hebben mensen die regelmatig hardlopen vaker last van een slijmbeursontsteking in de buurt van de achillespees of in de heup. Bij studenten die lang achter elkaar studeren treedt soms slijmbeursontsteking in de elleboog op door lang leunen op het ellebooggewricht. Daarnaast kunnen ook ouderen een slijmbeursontsteking ontwikkelen, doordat hun spieren en pezen kwetsbaarder worden. Hierin ontstaan soms scheurtjes, wat wrijving geeft en de slijmbeurzen kan irriteren.

Slijmbeursontsteking: symptomen

Een ontstoken slijmbeurs is vaak gemakkelijk te herkennen. Het belangrijkste symptoom van een slijmbeursontsteking is een constant aanwezige pijn die erger wordt wanneer men beweegt. Door de ontstekingsprocessen in het gewricht hoopt er extra vocht op in de slijmbeurs. De opgezette slijmbeurs zorgt vervolgens voor pijn en een stijf gevoel in het aangedane gewricht. Ook kan de huid rondom het gewricht rood worden, opzwellen en warm aanvoelen. Dit alles leidt tot een verminderde beweegbaarheid van het gewricht. Wanneer er sprake is van een bacteriële infectie, kan er ook koorts optreden.

Slijmbeursontsteking: behandeling

Wanneer u last heeft van een slijmbeursontsteking, is het van groot belang zo veel mogelijk rust te nemen. Bij ernstige pijnklachten kan het verstandig zijn een dokter te bezoeken. Deze zal in veel gevallen een ontstekingsremmend medicijn voorschrijven. Zowel pijnklachten als de zwelling en stijfheid van het gewricht kunnen hierdoor snel afnemen. Een andere optie is een directe injectie in het gewricht met corticosteroïden. Beide oplossingen kunnen zorgen voor een snelle verbetering van uw klachten, maar pakken niet het onderliggende probleem aan. In sommige gevallen kan een fysiotherapeut helpen om uw bewegingspatroon zodanig aan te passen dat er minder druk op de slijmbeurs komt te staan.

Share Button