De medische term voor spataderen is ‘varices’. Een spatader is in feite een abnormaal verwijde ader. Spataders in de benen, die vlak onder de huid van de benen lopen, kunt u herkennen aan de blauwkleurige, kronkelende onderhuidse verdikkingen.

Aderen vervoeren het bloed terug naar het hart. De beenaderen zijn voorzien van aderkleppen zodat het bloed niet in de benen naar beneden kan zakken. Zo’n klep kan echter lekken waardoor de druk onder die klep stijgt. Het gevolg is dat het bloedvat wijder wordt en meer kleppen het zullen begeven. Op deze manier ontstaan spataderen.

Oorzaak spataderen / varices

De oorzaak van spataderen / varices hangt samen met een verhoogde bloeddruk in de beenaders en/of beschadiging van de aderkleppen in de bloedvaten. Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan deze verhoogde bloeddruk en/of beschadiging van de aderkleppen. Bijvoorbeeld zwangerschap kan de oorzaak zijn. Vanwege de vergrote baarmoeder kunnen de aders in de buik namelijk dichtgedrukt worden en zo een verhoogde bloeddruk in de beenaders veroorzaken. Een andere oorzaak is een doorgemaakte tromboflebitis of bijvoorbeeld obesitas. Sommige mensen worden geboren met minder aderkleppen waardoor zij al op jonge leeftijd last krijgen van spataderen / varices.

Spataderen varices

Symptomen spataderen / varices

Spataderen kunnen pijnlijke en opgezette benen als gevolg hebben. Soms zijn spataderen zo ernstig, dat er sprake is van een chronische verdikking van de huid of van een open been. Bovendien vinden veel mensen het een cosmetisch probleem. Zo’n 10% van de mensen heeft spataderen. Bij vrouwen komt deze aandoening twee keer vaker voor dan bij mannen, met name als gevolg van de zwangerschap.

Behandeling spataderen / varices

Veel mensen met spataderen hebben baat bij elastische steunkousen. De steunkousen gaan de verhoogde druk in de aders tegen. Hierdoor worden zwelling en andere complicaties zo goed mogelijk vermeden. Bovendien gaat de verergering van spataderen minder snel als u steunkousen gebruikt, geen zittend leven leidt en als u niet te lang en te veel staat. Het is belangrijk om zo veel mogelijk rond te lopen maar ook zo nu en dan even te liggen met de benen omhoog om de zwelling tegen te gaan. Er bestaan ook oefeningen om de druk in de aders te verminderen.

Spataderen verwijderen

De spataderen verwijderen is ook een mogelijkheid. Als u een ernstige vorm van spataderen hebt, worden de spataderen operatief verwijderd of gestript. Spataderen laseren of injecteren is een andere mogelijkheid. Een laserbehandeling werkt goed bij een zeer kleine, oppervlakkige spatader. Injecties (sclerosering of sclerotherapie genoemd) worden toegepast bij grotere spataderen.


Share Button