Spondylartrose of facetartrose

FacetartroseBij spondylartrose of facetartrose is sprake van slijtageverschijnselen aan de wervelkolom, specifiek aan de wervelgewrichten (= facetgewrichten) die de ruggenwervels met elkaar verbinden. De benaming geeft duiding van de plaats waar de artrose zich bevindt. De term ‘spondyl’ betekent ook wel ‘wervel’. ‘Facet’ duidt op de facetgewrichten. Dit zijn de beweegbare gewrichten van de wervelkolom die de wervels met elkaar in verbinding brengen en de wervelkolom flexibiliteit geven.

Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsaandoening en veroorzaakt pijn, stijfheid, veranderingen van de stand en vorm van het gewricht en in sommige gevallen uiteindelijk functieverlies. Deze aandoening kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden en gaat soms samen met bijkomende klachten zoals slaapstoornissen of stemmingswisselingen.

Oorzaak spondylartrose / facetartrose

De oorzaak van spondylartrose of facetartrose is veelal erfelijk bepaald of wordt veroorzaakt door overbelasting van de rug. Een andere mogelijkheid is dat sprake is geweest van verschuiving van een tussenwervelschijf waardoor artrose kan zijn ontstaan. Tot slot zou de aandoening zich kunnen ontwikkelen als gevolg van een lengteverschil tussen de benen.

Symptomen spondylartrose / facetartroseSpondylartrose

Het meest bekende symptoom is pijn. De pijnklachten ontstaan meestal niet alleen op de plek van de wervelgewrichten, maar kunnen ook uitstralen naar het hoofd, de schouders, de nek, de billen en de benen. Vaak voelt iemand met spondylartrose de pijn met name bij beweging of wanneer de rug hol wordt gemaakt. Facetartrose kan resulteren in zenuwpijn in de rug doordat druk op de wortels van de zenuw wordt uitgeoefend.

Behandeling spondylartrose / facetartrose

Vaak wordt gekozen voor oefentherapie om de druk op de wervelgewrichten zo goed mogelijk te beperken en de spieren te versterken. Veelal zal de arts geneesmiddelen voorschrijven zoals pijnstillers en/of ontstekingsremmers. In enkele gevallen wordt gekozen voor een chirurgische ingreep. U kunt het beste uw behandelend arts raadplegen voor een behandelmethode die past bij uw situatie.

 

Share Button
 

10 Comments

 1. Goede duidelijke uitleg

  De pijn is soms ondraaglijk!!! Zelfs morfine helpt niet. Zou willen dat er een dokter is die mij kan opperen!!!

   
  Reply
 2. Ank

  Het is een hele nare pijn het trekt naar je schaambeen. Dan kan je weer niet zitten. Nu weer bij de fysiotherapeute. Soms voel ik schuiven in mijn onderrug het is net of de wervel los ligt heel raar.

   
  Reply
 3. Hulpeloosje

  Een helse pijn !!! Soms ten einde raad. Stemmingswisselingen, slapeloosheid en ook pijn in schouder zijn van mij op toepassing!! Na maanden van onderzoeken, niet wetende wat het is… nu dan eindelijk de diagnose !! Ik heb Spondylartrose.

  Blij ? Ja en Nee. Ik weet nu wat ik heb …. maar die pijn !!!

   
  Reply
 4. Ans

  Heb al 10 jaar pijn wat steeds erger wordt. Eindelijk weet ik nu wat het is. Zit momenteel in een soort revalidatieproject om te leren leven met de pijn. Ga er nu maar eens veel meer over lezen. Sterkte lotgenootjes

   
  Reply
 5. Blij met deze uitleg

  Ik heb net de diagnose gekregen. Ook ik loop al jaren met “helse pijnen” en van mij mogen ze alles weghalen als het maar stopt.
  Volgende actie is pijnpoli, ik hoop dat dat iets oplevert.

   
  Reply
 6. Chris

  Al jaren aan het tobben met mijn rug. In Nederland werd verteld door specialist dat er 50% kans is op herstel na operatie en 50% kans op rolstoel.
  Nu na goed overleg met mijn ziektekostenverzekeraar zal ik op 1 oktober geopereerd worden in België. Deze specialist af aan dat het risico ongeveer 0,00001 % zal zijn. Doen!!

   
  Reply
 7. Eugenio

  Hallo lijders..waar ik spijtig genoeg bijhoor. 3 x rugoperatie en 2 ongevallen hebben mij verregaande facetartrose gegeven in rug en nek. Zenuw denervatie gehad maar geen resultaat. Ik neem nu Gambaran 500 mg en dat is echt wel sterk pijnwerend, en geeft geen heftige bijwerking op de maag, indien je toch last van je maag moest hebben/krijgen kan je best toch een omniprazol of lanzoprazol nemen en de pillen, ‘s avonds 2x 500 mg nemen. Is beter dan bvb brufen! Ik hoop dat ik wat heb kunnen helpen!

   
  Reply
 8. Leny

  Lieve mensen ,
  Ook ik kamp met de erge pijnen als gevolg van facetartrose met name laaglumbaal met discopathie en spondylotische haakvorming.
  Wat een verademing toen ik werd geïnformeerd over het gebruik van curcuma. Ik gebruik nu tweemaal daags 600 mg AOV curcuma/longa&zwarte peper extract (capsule) 811. (groen potje 60 stuks) (curcuma is een kruid wat veel gebruikt wordt in de Indische keuken) Geen bijwerkingen.
  Het werkt geweldig goed ,is ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering.
  Verkrijgbaar bij apotheek maar ook via internet te bestellen, wat aanzienlijk goedkoper is. Gebruikt u andere medicatie vraag dan eerst aan uw apotheker of u dit middel verantwoord kunt gebruiken.

   

  Reply
 9. wim v noort

  ik zou graag weten hoe het met chris is afgelopen en met ans. groet wim

   
  Reply
 10. Linda

  Hoi Allemaal
  Door te laat insturen en weigeren om mij voor verder onderzoek in te sturen al van februari 2014 een Hernia L5 S1 waarschijnlijk facetartrose pal naast m,n Hernia woensdag weet ik of dit zo is krijg al de derde injectie in m’n rug elke x op een andere plek nu Morfine pleisters heb alle pijnstillers gehad tot opiaten en morfine achtige waar ik echt doodziek van ben geweest en nu wachten op een advocaat om het ziekenhuis aan te klagen voor meerdere medische fouten

   
  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.