FacetartroseBij spondylartrose of facetartrose is sprake van slijtageverschijnselen aan de wervelkolom, specifiek aan de wervelgewrichten (= facetgewrichten) die de ruggenwervels met elkaar verbinden. De benaming geeft duiding van de plaats waar de artrose zich bevindt. De term ‘spondyl’ betekent ook wel ‘wervel’. ‘Facet’ duidt op de facetgewrichten. Dit zijn de beweegbare gewrichten van de wervelkolom die de wervels met elkaar in verbinding brengen en de wervelkolom flexibiliteit geven.

Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsaandoening en veroorzaakt pijn, stijfheid, veranderingen van de stand en vorm van het gewricht en in sommige gevallen uiteindelijk functieverlies. Deze aandoening kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden en gaat soms samen met bijkomende klachten zoals slaapstoornissen of stemmingswisselingen.

Oorzaak spondylartrose / facetartrose

De oorzaak van spondylartrose of facetartrose is veelal erfelijk bepaald of wordt veroorzaakt door overbelasting van de rug. Een andere mogelijkheid is dat sprake is geweest van verschuiving van een tussenwervelschijf waardoor artrose kan zijn ontstaan. Tot slot zou de aandoening zich kunnen ontwikkelen als gevolg van een lengteverschil tussen de benen.

Symptomen spondylartrose / facetartroseSpondylartrose

Het meest bekende symptoom is pijn. De pijnklachten ontstaan meestal niet alleen op de plek van de wervelgewrichten, maar kunnen ook uitstralen naar het hoofd, de schouders, de nek, de billen en de benen. Vaak voelt iemand met spondylartrose de pijn met name bij beweging of wanneer de rug hol wordt gemaakt. Facetartrose kan resulteren in zenuwpijn in de rug doordat druk op de wortels van de zenuw wordt uitgeoefend.

Behandeling spondylartrose / facetartrose

Vaak wordt gekozen voor oefentherapie om de druk op de wervelgewrichten zo goed mogelijk te beperken en de spieren te versterken. Veelal zal de arts geneesmiddelen voorschrijven zoals pijnstillers en/of ontstekingsremmers. In enkele gevallen wordt gekozen voor een chirurgische ingreep. U kunt het beste uw behandelend arts raadplegen voor een behandelmethode die past bij uw situatie.

 

Share Button