Spondylartrose of facetartrose

FacetartroseBij spondylartrose of facetartrose is sprake van slijtageverschijnselen aan de wervelkolom, specifiek aan de wervelgewrichten (= facetgewrichten) die de ruggenwervels met elkaar verbinden. De benaming geeft duiding van de plaats waar de artrose zich bevindt. De term ‘spondyl’ betekent ook wel ‘wervel’. ‘Facet’ duidt op de facetgewrichten. Dit zijn de beweegbare gewrichten van de wervelkolom die de wervels met elkaar in verbinding brengen en de wervelkolom flexibiliteit geven.

Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsaandoening en veroorzaakt pijn, stijfheid, veranderingen van de stand en vorm van het gewricht en in sommige gevallen uiteindelijk functieverlies. Deze aandoening kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden en gaat soms samen met bijkomende klachten zoals slaapstoornissen of stemmingswisselingen.

Oorzaak spondylartrose / facetartrose

De oorzaak van spondylartrose of facetartrose is veelal erfelijk bepaald of wordt veroorzaakt door overbelasting van de rug. Een andere mogelijkheid is dat sprake is geweest van verschuiving van een tussenwervelschijf waardoor artrose kan zijn ontstaan. Tot slot zou de aandoening zich kunnen ontwikkelen als gevolg van een lengteverschil tussen de benen.

Symptomen spondylartrose / facetartroseSpondylartrose

Het meest bekende symptoom is pijn. De pijnklachten ontstaan meestal niet alleen op de plek van de wervelgewrichten, maar kunnen ook uitstralen naar het hoofd, de schouders, de nek, de billen en de benen. Vaak voelt iemand met spondylartrose de pijn met name bij beweging of wanneer de rug hol wordt gemaakt. Facetartrose kan resulteren in zenuwpijn in de rug doordat druk op de wortels van de zenuw wordt uitgeoefend.

Behandeling spondylartrose / facetartrose

Vaak wordt gekozen voor oefentherapie om de druk op de wervelgewrichten zo goed mogelijk te beperken en de spieren te versterken. Veelal zal de arts geneesmiddelen voorschrijven zoals pijnstillers en/of ontstekingsremmers. In enkele gevallen wordt gekozen voor een chirurgische ingreep. U kunt het beste uw behandelend arts raadplegen voor een behandelmethode die past bij uw situatie.

 

Share Button
 

17 Comments

 1. Goede duidelijke uitleg

  De pijn is soms ondraaglijk!!! Zelfs morfine helpt niet. Zou willen dat er een dokter is die mij kan opperen!!!

   
  Reply
  1. Sil

   Ben je al bij een anaestesist op een pijpoli geweest…..ik heb gisteren mijn rugfoto’s gezien en diagnose gehoord…..niks meer aan te doen….advies arts nooit aan laten opereren. Ben nog aan t verwerken…maar werk veel met pijnstling toediening als palliatief verpleegkundige dus ga vandaag een oud collega anaestesist benaderen wat hij kan doen want idd morfine werkt niet “goed” genoeg tegen zenuwpijn……

    
   Reply
 2. Ank

  Het is een hele nare pijn het trekt naar je schaambeen. Dan kan je weer niet zitten. Nu weer bij de fysiotherapeute. Soms voel ik schuiven in mijn onderrug het is net of de wervel los ligt heel raar.

   
  Reply
 3. Hulpeloosje

  Een helse pijn !!! Soms ten einde raad. Stemmingswisselingen, slapeloosheid en ook pijn in schouder zijn van mij op toepassing!! Na maanden van onderzoeken, niet wetende wat het is… nu dan eindelijk de diagnose !! Ik heb Spondylartrose.

  Blij ? Ja en Nee. Ik weet nu wat ik heb …. maar die pijn !!!

   
  Reply
 4. Ans

  Heb al 10 jaar pijn wat steeds erger wordt. Eindelijk weet ik nu wat het is. Zit momenteel in een soort revalidatieproject om te leren leven met de pijn. Ga er nu maar eens veel meer over lezen. Sterkte lotgenootjes

   
  Reply
 5. Blij met deze uitleg

  Ik heb net de diagnose gekregen. Ook ik loop al jaren met “helse pijnen” en van mij mogen ze alles weghalen als het maar stopt.
  Volgende actie is pijnpoli, ik hoop dat dat iets oplevert.

   
  Reply
 6. Chris

  Al jaren aan het tobben met mijn rug. In Nederland werd verteld door specialist dat er 50% kans is op herstel na operatie en 50% kans op rolstoel.
  Nu na goed overleg met mijn ziektekostenverzekeraar zal ik op 1 oktober geopereerd worden in België. Deze specialist af aan dat het risico ongeveer 0,00001 % zal zijn. Doen!!

   
  Reply
 7. Eugenio

  Hallo lijders..waar ik spijtig genoeg bijhoor. 3 x rugoperatie en 2 ongevallen hebben mij verregaande facetartrose gegeven in rug en nek. Zenuw denervatie gehad maar geen resultaat. Ik neem nu Gambaran 500 mg en dat is echt wel sterk pijnwerend, en geeft geen heftige bijwerking op de maag, indien je toch last van je maag moest hebben/krijgen kan je best toch een omniprazol of lanzoprazol nemen en de pillen, ‘s avonds 2x 500 mg nemen. Is beter dan bvb brufen! Ik hoop dat ik wat heb kunnen helpen!

   
  Reply
 8. Leny

  Lieve mensen ,
  Ook ik kamp met de erge pijnen als gevolg van facetartrose met name laaglumbaal met discopathie en spondylotische haakvorming.
  Wat een verademing toen ik werd geïnformeerd over het gebruik van curcuma. Ik gebruik nu tweemaal daags 600 mg AOV curcuma/longa&zwarte peper extract (capsule) 811. (groen potje 60 stuks) (curcuma is een kruid wat veel gebruikt wordt in de Indische keuken) Geen bijwerkingen.
  Het werkt geweldig goed ,is ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering.
  Verkrijgbaar bij apotheek maar ook via internet te bestellen, wat aanzienlijk goedkoper is. Gebruikt u andere medicatie vraag dan eerst aan uw apotheker of u dit middel verantwoord kunt gebruiken.

   

  Reply
 9. wim v noort

  ik zou graag weten hoe het met chris is afgelopen en met ans. groet wim

   
  Reply
 10. Linda

  Hoi Allemaal
  Door te laat insturen en weigeren om mij voor verder onderzoek in te sturen al van februari 2014 een Hernia L5 S1 waarschijnlijk facetartrose pal naast m,n Hernia woensdag weet ik of dit zo is krijg al de derde injectie in m’n rug elke x op een andere plek nu Morfine pleisters heb alle pijnstillers gehad tot opiaten en morfine achtige waar ik echt doodziek van ben geweest en nu wachten op een advocaat om het ziekenhuis aan te klagen voor meerdere medische fouten

   
  Reply
  1. Eric

   Hoi Linda,
   Ik zit in hetzelfde schuitje. Ik heb jaren geleden een hernia L5-S1 opgelopen. Pijn was sindsdien redelijk gedaald, maar is nooit helemaal weggegaan. Sinds eind 2014 is de pijn in mijn rug erg toegenomen.
   Dacht eerst dat mijn hernia erger was geworden. MRI scan laten maken maar daar was niets op te zien. Sterker nog, de hernia zelf is weg. Neuroloog kon me niet helpen, ondanks dat ik nu al ruim een jaar met erge pijnklachten loop, zei die dat het gewoon een spierpijn was wat zoveel mensen wel eens hebben :(. Fysiotherapie gehad maar dat hielp ook niet en vertelde me dat ik uitbehandeld ben. De huisarts kon ook niet vinden wat het was. Kreeg ook te horen dat het ook een psychisch probleem kon zijn, grrr. Dat is het niet.
   Nu blijkt dat ik ongeveer op de plek van mijn hernia facetartrose heb.
   Alle pijnstillers geprobeerd en alleen oxycodon helpt voor mij. 1-2 dagen een beetje misselijk van geweest, maar dat heb ik liever dan de constante pijn. Merk wel dat mijn lichaam er aan went, want ik heb geleidelijk een hogere dosis nodig, die mijn huisarts niet wilt geven :/. Morfine pleisters heb ik nog niet geprobeerd. Binnenkort naar het pijncentrum in het ziekenhuis. Hopelijk kunnen die me verder helpen. Hiervoor werd ik van het kastje naar de muur gestuurd, en met een dooddoener doorverwezen, wat niet echt behulpzaam is.
   Afijn, (iedereen) veel sterkte toegewenst.

    
   Reply
 11. peter

  ik ben mijn werk kwijt en niet afgekeurd
  ik heb faCETARTROSE L5S1
  staan lopen is al een ellende als het langer duurt
  scootmobiel om te winkelen enz
  prive leven erg beperkt in doen en laten
  toen ik nog werkte elke dag tramadol parcetmol
  helse pijnen bij dagelijkse belasting tijdens werk
  nu ik thuis ben is alles op redelijk niveau zonder pijnstillers te doen
  wandelen ,winkelen is niet te doen,moet met scootmobiel
  ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die niet zijn afgekeurd met deze klachten
  ik ben 54 jaar en kansloos op arbeidsmarkt zo
  er word verwacht dat ik 8 uur p dag normaal werk ga doen door uwv keuringsarts
  schandalig vind ik dat
  ze doen net alsof ik niks mankeer
  en dat word ook zo verteld
  mijn scootmobiel moest ik de sloot in rijden werd mij verteld
  en gewoon gaan lopen

   
  Reply
 12. Chedric

  Ook bij mij is L5 S1 een forse spondyl-artrose vastgesteld. De conclusie die ik kan vaststellen is dat mijn facet-artrose bij mij door slecht drinken per dag en zwaar tillen en sjouwen is ontstaan.
  Ben meer gaan drinken maar volgens mijn huisarts en radioloog zal het nooit meer beter worden.
  Wel dat het nog verder verergeren wordt tegengegaan.
  DUS! Water drinken, water drinken, water drinken en wel ong. 2 liter per dag. Vroeger kwam ik er niet aan.
  En btw, mijn bloeddruk werd ook beter, wel vaker plassen.

   
  Reply
 13. Benno van Diggelen

  @Chris:
  Waar en door wie ben jij in België geholpen?

  Ik heb al enige tijd last van facetartrose ter hoogte van L3-L4-L5. Langdurige manuele therapie heeft (uiteraard) niet geholpen. Morfine: drama.

  Sinds vandaag aan T.E.N.S. apparaat (zenuwstimulatie middels stroom). Heĺe dag al op max vermogen (70mA), 3 sets batterijen er doorheen gejaagd. Voel er amper wat van (hoge pijndrempel ?).

  Behalve als die ijspriem weer in mn rug gestoken wordt, want zo voelt het!

  Kan niet langer dan 10 minuten zitten of 30 minuten liggen. Slaap dus maar 1 tot 1,5 uur per nacht. Alleen staand bezig zijn, wandelen en veeeeel koffie houd mij op de been.

  Dus graag info over jouw ervaring met operatie!

   
  Reply
 14. Sas

  Bij mij bracht een neurochirurg de oplossing. Toch opereren. Hij is hersenchirurg en dus bekend met heel precies werken. Hij was d’r enige die op zo’n manier naar de MRI foto’s keek dat je zag wat de oorzaak was.
  Nu na zes jaar heeft hij me aan de andere kant ook geopereerd.
  Ik adviseer het iedereen om een neurochirurg naar de gegevens te laten kijken. Hij was mijn held in dit alles.

   
  Reply
 15. Sas

  Echt iedereen raad ik aan; laat er een NEUROCHIRURG naar kijken. Mijn neurochirurg is hersenchirurg en heeft me perfect geholpen.
  Echt; een NEUROCHIRURG

   
  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.