Wat is een tennisarm?

Een tennisarm, ook wel tenniselleboog of epicondylitis lateralis humeri genoemd, is een ontsteking van de pees in de elleboog. In het geval van een tennisarm is er sprake van een niet-bacteriële ontsteking van de pees die meestal veroorzaakt wordt door overbelasting. De pees die aangedaan is, verbindt de buitenste elleboogknobbel met de spieren in uw onderarm. Deze spiergroep, de hand-strekspieren, zijn van belang bij het strekken van uw elleboog en het buigen van uw hand. Bij een tennisarm is de aanhechtingsplek van de pees aan de buitenste elleboogknobbel geïrriteerd. Dit kan zorgen voor pijnklachten bij druk of bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Een tennisarm komt relatief vaak voor en komt het meest voor bij personen tussen de 35 en 55 jaar oud.

Tennisarm

Tennisarm: oorzaak

De exacte oorzaak van een tennisarm is tot op heden niet bekend. Artsen denken dat de voornaamste oorzaak ligt in overbelasting van de spieren in de onderarm. Deze overbelasting kan het gevolg zijn van het maken van repeterende bewegingen of van zware belasting van deze spieren. Dit kan bijvoorbeeld door zware inspanning zonder goede warming-up of door een trauma of ongeval. Overbelasting van de onderarmspieren zorgt er vervolgens voor dat er scheurtjes kunnen ontstaan in de elleboogpees. Andere risicofactoren voor het ontstaan van een tennisarm zijn onder andere leeftijd, roken, stress, menopauze en de aanwezigheid van andere peesaandoeningen.

Tennisarm: symptomen

Mensen met een tennisarm hebben voornamelijk last van pijn aan de buitenkant van de elleboog. De bewegingen die de meeste pijnklachten veroorzaken zijn:

  • Het dichtknijpen van de hand
  • Het naar achteren buigen van de pols
  • Het naar buiten draaien van de onderarm

Deze pijn kan via de elleboog verder uitstralen naar de onderarm, hand en pols. In uitzonderlijke situaties kan de pijn ook naar boven uitstralen richting de schouder en de buitenzijde van de bovenarm. Naast pijn bij bewegingen, kan ook druk op de elleboog voor pijnklachten zorgen. Ook ervaren mensen met een tennisarm soms minder kracht en verminderde beweeglijkheid in hun aangedane arm. Daarnaast kan de onderarm hard aanvoelen en lichtelijk gezwollen zijn.

Tennisarm: behandeling

Bij een tennisarm is het belangrijk om veel rust te nemen. Er is tot op heden geen behandeling voor een tennisarm gevonden, maar vaak nemen de klachten na enkele maanden vanzelf af. Tegen pijnklachten kunt u pijnstillende medicatie slikken of in vloeibare vorm op de pijnlijke elleboog smeren. Ook het koelen van de elleboog met ijs kan hierbij helpen. In ernstige gevallen kan een arts kiezen voor een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden). Vaak zal een arts u doorverwijzen naar een fysiotherapeut om uw arm beweeglijk te houden en u te leren om op de juiste manier te bewegen.

Share Button