De ‘tetralogie van Fallot’ is een aangeboren hartafwijking. Dit ziektebeeld is een combinatie van vier afwijkingen.
1) Ten eerste is er sprake van een ventrikelseptumdefect, wat betekent dat er een opening in het tussenschot tussen beide kamers is. Hierdoor kan zuurstofrijk en zuurstofarm bloed zich mengen.
2) Ten tweede is de doorgang van de rechterkamer naar de longslagader vernauwd. Men noemt dit een ‘pulmonalisstenose’. Hierdoor moet de hartkamer harder werken om het bloed door de longslagader te pompen.
3) Ten derde is de aorta scheef op het hart aangesloten. De aorta staat scheef boven het tussenschot van de hartkamers en staat daardoor in verbinding met zowel de linker- als de rechterkamer.
4) Ten vierde is de spierwand van de rechterkamer stugger en dikker geworden. Dit is het gevolg van de pulmonalisstenose. Doordat de hartkamer harder moet werken, ontstaat namelijk de verdikte spierwand.

Symptomen Tetralogie van Fallot

De tetralogie van Fallot komt bij 10% van alle aangeboren hartafwijkingen voor. Per jaar worden enkele honderden kinderen met deze aandoening geboren en het is de meest voorkomende afwijking die met cyanose (blauwige huidskleur) gepaard gaat. Naast de blauwige huidskleur, is een verdikking van de nagelbedden van de vingers en tenen zichtbaar (trommelstokvingers genoemd). Ook is veelal sprake van ontzettende vermoeidheid. Een kind met slechts weinig zuurstofgebrek merkt daar in de eerste jaren misschien niet veel van. Het zuurstoftekort verergerd met de jaren waardoor bovenstaande symptomen alsnog zichtbaar zullen worden.

Behandeling Tetralogie van Fallot

Het ventrikelseptumdefect en de pulmonalisstenose moeten worden geopereerd. Deze beide afwijkingen hebben namelijk als gevolg dat de bloedstroom naar de longen wordt geremd en dat zuurstofarm bloed naar het lichaam kan stromen. In veel gevallen kiest men voor een operatieve correctie van de hartafwijkingen. Doel van een dergelijke operatie is om de cyanose te verminderen en de bloedstroom naar de longen te verbeteren. Bij zuigelingen wordt vaak eerst een palliatieve operatie gedaan. Na de zuigelingen leeftijd zal een openhartoperatie worden verricht. De cyanose wordt verholpen en het prestatievermogen verbetert na een geslaagde operatie.

Share Button