In de medische wereld komen dagelijks onbekende woorden voorbij voor ziektes die redelijk alledaags zijn. Zo bestaat ook de aandoening tonsillitis. Wat betekent het? Hoe is tonsillitis te herkennen? En wat kan er aan gedaan worden?

Wat is tonsillitis?

Kort gezegd is tonsillitis een ontsteking van de keelamandelen. Het is een aandoening die voornamelijk bij kinderen voorkomt.

Tonsillitis: oorzaak

Vaak wordt tonsillitis veroorzaakt door een virus, maar de aandoening kan ook ontstaan door bacteriën. Meestal wordt het virus of de bacterie via de lucht overgebracht. Toch zijn er ook gevallen bekend waarbij de ziekte overgebracht werd door bacteriën op een voorwerp. Ook tijdens het hebben van de ziekte van Pfeiffer kan tonsillitis als symptoom optreden.

Tonsillitis: symptomen

Bij tonsillitis zijn de keelamandelen rood en opgezwollen. Dat is voornamelijk merkbaar door de hevige keelpijn die ontstaat. Slikken is pijnlijk en kost daarom moeite en vaak gaat de pijn in de keel gepaard met heesheid. De lymfeklieren in de hals zijn bij tonsillitis vaak opgezwollen en pijnlijk. Verder kan de aandoening koorts, hoofdpijn en een vermindering van de eetlust veroorzaken.

Tonsillitis: behandeling

Vaak is het advies om af te wachten, tonsillitis gaat vanzelf binnen enkele dagen tot een week weer weg. De pijn kan verlicht worden door het drinken van koude dranken en het eten van bijvoorbeeld een waterijsje. Bij sommige mensen helpt het om te gorgelen met warm zout water. Ook wordt aangeraden om veel rust te houden. Houdt de pijn aan, slik dan een pijnstiller met koortswerende werking, hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een paracetamol.

Bij een ernstige infectie, die veroorzaakt is door bacteriën, kan de dokter antibiotica voorschrijven. Mocht het zijn dat u vaker last heeft van tonsillitis, dan kan de arts doorverwijzen naar het ziekenhuis voor het operatief laten verwijderen van de keelamandelen.

Share Button