Wat is urethritis?

De in de blaas verzamelde urine kan via de plasbuis of urethra het lichaam verlaten. De binnenzijde van de plasbuis is bedekt met een dun laagje slijmvlies. Wanneer deze slijmvlieslaag ontstoken is geraakt, spreekt men van urethritis of plasbuisontsteking. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die zich aan het slijmvlies hechten en hier een ontstekingsreactie in gang zetten. Plasbuisontsteking komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen kan urethritis een gevolg zijn van een niet-behandelde blaasontsteking. Omdat bij vrouwen de ziekteverwekkers makkelijker via de vagina of anus in de plasbuis terecht kunnen komen, lopen zij een groter risico op het ontwikkelen van plasbuisontsteking. Bij mannen is een plasbuisontsteking vaak het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening.

Urethritis - plasbuisontsteking

Urethritis: oorzaak

Plasbuisontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacteriële infectie. Vaak zijn dit dezelfde bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de geslachtsziekten gonorroe of chlamydia. Door onbeschermd seksueel contact met een besmet persoon kunnen deze bacteriën overgedragen worden. Urethritis kan ook een aantal andere oorzaken hebben. Zo kunnen sommige prikkelende stoffen, zoals zeep of ontsmettingsmiddelen, en bepaalde zaaddodende middelen plasbuisontsteking tot gevolg hebben. Ook beschadigingen van de urethra, door bijvoorbeeld het plaatsen van een katheter, kunnen leiden tot urethritis. Daarnaast kan urethritis een bijkomend symptoom zijn van de ziekte van Reiter. In sommige gevallen kan er geen directe oorzaak voor het ontstaan van plasbuisontsteking worden aangewezen.

Urethritis: symptomen

Plasbuisontsteking geeft niet bij iedereen klachten, maar geeft over het algemeen symptomen die lijken op die van een blaasontsteking. Het meest voorkomende symptoom bij urethritis is pijn en een branderig gevoel bij het plassen. Ook is er een sterkere en frequentere aandrang tot urineren. Bij mannen kan er uitscheiding van geelgroene pus, etter of slijm uit de plasbuis plaatsvinden. Dit staat in de volksmond ook wel bekend als een druiper. Ook de urine kan in sommige gevallen bloed of pus bevatten. Daarnaast kunnen mannen jeuk of gevoeligheid van de penis ervaren. Bij vrouwen kan er ongewone vaginale afscheiding worden waargenomen. Wanneer plasbuisontsteking onbehandeld wordt gelaten, kunnen er ernstige complicaties optreden, zoals onvruchtbaarheid (bij vrouwen), blaasinfecties, nierinfecties en abcesvorming.

Urethritis: behandeling

De behandelmethode van urethritis is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Een arts kan met behulp van een urine-onderzoek in de meeste gevallen achterhalen welke bacterie de ziekte veroorzaakt. In sommige gevallen wordt daarnaast pus uit de plasbuis gebruikt voor aanvullend onderzoek. Op basis van deze resultaten kan bepaald worden met welke antibiotica behandeld moet worden. Belangrijk is om de antibioticakuur altijd af te maken, ook als de symptomen al verdwenen zijn. Bovendien is het, in het geval van een geslachtsziekte, belangrijk om sekspartners te informeren en daarnaast veilig te vrijen of seksueel contact enige tijd te vermijden.

Share Button