Verdikte hartspier: hypertrofische cardiomyopathie

De medische term ‘cardiomyopathie’ wijst op een aandoening van de hartspier. Er zijn verschillende aandoeningen van de hartspier mogelijk, één daarvan is een verdikte hartspier. In medische termen noemt men een verdikte hartspier ook wel ‘hypertrofische cardiomyopathie’. Bij hypertrofische cardiomyopathie belemmert de verdikte hartspier de bloedstroom in en uit het hart. Door de te dikke hartspier wordt de inhoud van de hartkamer kleiner, kan het hart zich minder goed ontspannen en gaat het samentrekken soms te krachtig. De verdikte spierwand kan soms als een bult in de linkerkamer uitpuilen. Deze bult kan dan de bloedstroom naar de aorta en de rest van het lichaam belemmeren.

De verdikking ontstaat vaak in het tussenschot (septum) tussen de twee hartkamers vlak onder de aortaklep. Een verdikte hartspier kan echter ook voorkomen in de punt (‘apex’) van het hart. Bij sommige mensen met deze aandoening is de verdikking over de hele hartspier verdeeld. In de volksmond spreekt men ook wel van een ‘vergroot hart’.

Oorzaak hypertrofische cardiomyopathie

Vaak heeft hypertrofische cardiomyopathie een onbekende oorzaak. Een verdikte hartspier kan het gevolg zijn van een langdurig te hoge bloeddruk (hypertensie) of een aortaklepstenose. Omdat de hartspier bij een te hoge bloeddruk of aortaklepstenose harder moet werken om het bloed door het lichaam te laten stromen, kan de hartspier naargelang de tijd dikker worden. U kunt dit vergelijken met een bodybuilder die langdurig zijn biceps traint. Helaas is een verdikte hartspier niet wenselijk voor een efficiënte werking van het hart.

Symptomen verdikte hartspier

Kortademingheid, flauwvallen en angina pectoris zijn de voornaamste symptomen van hypertrofische cardiomyopathie. Ook kunnen verschijnselen van hartfalen, hartkloppingen en benauwdheid voorkomen. Ongeveer 90% van de mensen met symptomen van een verdikte hartspier heeft last van kortademigheid en zo’n 75% heeft last van pijn op de borst. Soms wordt een verdikte hartspier ontdekt bij iemand die geen symptomen ervaart, bijvoorbeeld met behulp van een ECG meting. Onder meer vanwege de verhoogde kans op hartritmestoornissen is het mogelijk dat iemand met een hypertrofische cardiomyopathie flauwvalt of sterft aan een plotseling hartdood.

Behandeling hypertrofische cardiomyopathie

De behandeling is over het algemeen gericht op het reduceren van de negatieve effecten op de bloedstroom, op een betere ontspanning van het hart en op het vermijden van hartritmestoornissen. Soms kunnen medicijnen en een gezonde leefstijl de klachten voldoende verminderen. Een andere optie is een zogenaamde alcoholinjectie, een behandelmethode om de verdikking met een injectie van alcohol te verkleinen. In sommige situaties kan een operatie aan te raden zijn. Bij een dergelijke operatie wordt het overschot aan hartspier-weefsel verwijderd. Zo’n operatie heet ‘myotomie/myectomie’. Zoals bij alle operaties zijn er risico’s waar uw arts u over kan informeren. Bij sommige patiënten met een verdikte hartspier wordt gekozen voor een pacemaker om de klachten te verminderen. En enkel in uitzonderlijke gevallen wordt een harttransplantatie overwogen.


Share Button
 

3 Comments

 1. David

  Oorzaak hypertrofische cardiomyopathie, Is vrijwel altijd erfelijk. 95% kans is dat een kind van een verdikte hartspier patiënt het ook heb.

   
  Reply
 2. yvonne

  Toevallig dat mijn moeder op 67jarige leeftijd aan een hartstilstand is overleden.
  Mijn oudeste broer en zus blijken nu hartproblemen te hebben,waavan mijn zus een verdikte hartspier blijkt te hebben,mijn broer heeft al eerder problemen gehad,en is pas opgenomen geweest met een longembolie,ik zelf heb asmatische bronchitis en vaak kramp en een druk op mijn borst en een vehoogte bloeddruk dit is al eens onderzocht doordat ik een operatie moest ondergaan aan mijn duimpezen en men een hartruis constateerde,de cardioloog vond het niet zo ernstig en vertelde mij wel dat de hartspier iets verdikt is,moet ik mij nu zorgen gaan maken?

   
  Reply
 3. Richard

  Ik heb ook een verdikte hartspier maar dit staat op zich zelf.
  Er zijn een hoop onderzoeken in het ziekenhuis geweest en mijn beide ouders zijn er vrij van.
  Ik heb twee zoons van 23 en 21 jaar en die hebben het ook niet.
  Mijn dna is bekeken en daar mankeert ook niets aan.
  Domme pech, zei de cardioloog.
  Ja dat is het zeker!

   
  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.